Johann Gottfried Walther

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJohann Gottfried Walther
Biografia
Naixement18 setembre 1684 Modifica el valor a Wikidata
Erfurt Modifica el valor a Wikidata
Mort23 març 1748 Modifica el valor a Wikidata (63 anys)
Weimar Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióCompositor, organista i musicòleg
MovimentMúsica barroca Modifica el valor a Wikidata
EstilBarroc
ProfessorsJohann Bernhard Bach i Johann Heinrich Buttstett Modifica el valor a Wikidata
InstrumentOrgue Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsJohann Christoph Walther (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: afbf0e97-e8c5-4d4a-a1fd-0655f5667e73 IMSLP: Category:Walther,_Johann_Gottfried Modifica el valor a Wikidata

Johann Gottfried Walther (Erfurt, Turíngia, 18 de setembre de 1684 - Weimar, Turíngia, 23 de març de 1748) fou un organista, compositor i musicòleg alemany. Walther era cosí per banda materna de Johann Sebastian Bach.

Parent i molt amic de Bach, que fou padrí en el bateig d'un fill de Walther, rebé les lliçons de Jakob Adlung i el mateix Bach, sent nomenat el 1702 organista de l'Església de Sant Tomàs, de la seva ciutat natal, i el 1707 organista de la cort a Weimar. Walther destacà per la seva ciència musical i pel seu art en transcriure i variar els corals per a orgue, gènere en el que no el superà només en Bach. En els últims anys es refredà molt l'amistat amb aquest a causa de la poca extensió que l'article Bach donà Walther en el seu diccionari.

Entre les seves composicions hi figuren un concert per a clave; preludi i fuga, així com un gran nombre d'obres manuscrites, algunes de les quals, les d'orgue, foren publicades en els volums XXVI i XXVII de Denkur deutscher Tonkunst, de Max Seiffert. Malgrat tot el que li donà més fama és el seu Musikalisches Lexikon oder musikalische Bibliothek (1732), que és la primera enciclopèdia biogràfica, bibliogràfica i tècnica de la música.

El fill[modifica]

Johann Cristòfol (Weimar, 1715-1771) fou un excel·lent organista i pianista i desenvolupà al càrrec de director de música i organista de la Catedral d'Ulm. Publicà algunes composicions.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Johann Gottfried Walther