John Lewis (filòsof)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJohn Lewis
Biografia
Naixement1r febrer 1889 Modifica el valor a Wikidata
Mort12 febrer 1976 Modifica el valor a Wikidata (87 anys)
Dades personals
FormacióUniversitat de Birmingham
University College de Londres
Dulwich College Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballFilosofia, marxisme-leninisme, unitarisme i antropologia Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciófilòsof Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Laborista Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Branca militarExèrcit britànic Modifica el valor a Wikidata
ConflicteSegona Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata

John Lewis (1 de febrer de 1889 - 12 de febrer de 1976) va ser un ministre unitarià i filòsof marxista britànic, autor de diverses obres sobre filosofia, antropologia i religió.[1]

El pare de Lewis, un reeixit constructor i arquitecte, provenia d'una família de pagesos gal·lesos i era un metodista molt devot. Les opinions socials i polítiques del jove Lewis van xocar amb les del seu pare. Les seves picabaralles van provocar que el desheretés.

Formació i opció religiosa[modifica]

Lewis va assistir al Dulwich College i a la University College de Londres. Després d'haver estat metodista, aviat va abandonar l'església per convertir-se en congregacionalista. Va estudiar per al ministeri a Cambridge, i el 1916 va ser nomenat a una església presbiteriana a Gravesend, Kent. El 1924, es va traslladar a una església de Birmingham. Va obtenir el seu doctorat en filosofia per la Universitat de Birmingham, especialitzant-se en la filosofia de Karl Marx i convertint-se en marxista ell mateix.

Cap al 1929, les seves opcions polítiques esquerranes eren massa fortes per a l'església on es trobava i es va traslladar a Ipswich com a ministre unitari. Aquí, els seus sermons polítics d'esquerres van atreure molt de jovent, però va molestar un grup de membres més vells i conservadors. Les seves queixes van portar Lewis a oferir la seva dimissió, que va ser sotmesa a vot dels membres. En una reunió plena i carregada, va rebre el suport de la majoria dels membres de l'església.

Activisme polític i social[modifica]

Lewis va participar en activitats polítiques contra la guerra a partir del 1916. En una ocasió, va haver de ser rescatat d'una enutjada multitud. També es va implicar en la feina per donar suport als aturats, i va servir al consell local de la Trades Union. En una ocasió, per Nadal, va dirigir un grup d'aturats que van marxar a l'ajuntament, on l'alcalde celebrava el sopar formal de Nadal. Van entrar i es van asseure, exigint unir-se a la festa.

També va participar en el moviment Boy Scout, dirigint un grup scout i escrivint fulletons de formació. Va actuar com a guia de vacances a l'aire lliure. Sovint anava a Suïssa i participava a sortides al Matterhorn.

A les eleccions generals de 1935 es va presentar sense èxit com a candidat laborista a Great Yarmouth.

Polític d'esquerres[modifica]

La Revolució bolxevic va tenir un gran efecte sobre Lewis, i va estudiar rus. Es va convertir en socialista cristià i més tard en marxista.

L'any 1936 el Club del Llibre d'Esquerra, iniciat per l'editor Victor Gollancz, va ser molt popular. Lewis va deixar el seu ministeri a Ipswich per assumir la tasca de construir una xarxa nacional de grups de discussió. Els grups es van reunir en un moviment progressista de persones intel·ligents i alfabetitzades que no havien trobat l'acció política gratificant en els partits d'esquerres. Aviat hi va haver grups a tots els pobles. En efecte, el Club del Llibre d'Esquerres i els seus grups s'havien convertit en un partit quasi-polític.

També es va convertir en l'editor de la revista marxista britànica, Modern Quarterly, del 1946 al 1953. Es va interessar molt per l'escriptura polèmica i va escriure molts llibres i articles en una línia polèmica sobre temes de filosofia, qüestions socials i marxisme. En un intercanvi de polèmiques, va interpel·lar el filòsof estructuralista francès Louis Althusser. La part d'Althusser en el debat és l'article “Resposta a John Lewis”.

"Resposta a John Lewis" va aparèixer per primera vegada, traduït per Grahame Lock, en dos números de la revista teòrica i política del Partit Comunista de Gran Bretanya, Marxism Today, a l'octubre i novembre de 1972. Com el mateix Althusser va assenyalar: perquè, uns mesos abans (als seus números de gener i febrer de 1972), la mateixa revista havia publicat un llarg article crític de John Lewis sota el títol: "El Cas d'Althusser".[2] Michel I. Makarius va posar de manifest el falsejament del text de Lewis que havia efectuat Althusser, canviant el termes del debat, per tal de defensar un pretès marxisme-leninisme esdevingut segons Makarius un simple estructuralisme teòric de caràcter positivista.[3]

Altres aspectes[modifica]

Durant la Segona Guerra Mundial Lewis va ser professor a l'exèrcit britànic, treballant amb el Cos d'Educació de l'Exèrcit i al Army Bureau of Current Affairs i donant conferències sobre, entre altres coses, l'aliat de guerra dels britànics, la Unió Soviètica.

També va impartir classes en diverses escoles, incloent-hi una formació biològica al Morley College, un col·legi d'educació d'adults de Londres.

Referències[modifica]

  1. Rajani Palme Dutt. The Labour Monthly. Labour Publishing Company, 1976, p. 118. 
  2. Althusser, Louis. Essays in Self-Criticism online version.
  3. Makarius, Michel I, «La non-réponse d'Althusser». "L'homme et la societé" 31-32, 1974, pàg. 259-265.