José Laín Entralgo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJosé Laín Entralgo
Biografia
Naixement1910 Modifica el valor a Wikidata
Urrea de Gaén (província de Terol) Modifica el valor a Wikidata
Mort1972 Modifica el valor a Wikidata (61/62 anys)
Madrid Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri Civil de Madrid 40° 25′ 21″ N, 3° 38′ 10″ O / 40.422383°N,3.636036°O / 40.422383; -3.636036 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Unió Soviètica (–1957)
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióescriptor, traductor, polític, professor Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Socialista Obrer Espanyol
Partit Comunista d'Espanya Modifica el valor a Wikidata
Membre de

Find a Grave: 26126244 Modifica el valor a Wikidata

José Laín Entralgo (Urrea de Gaén Baix Martín, 1910Madrid 1972) fou un escriptor i polític espanyol, germà de l'escriptor Pedro Laín Entralgo.

Biografia[modifica]

Es traslladà a Madrid per estudiar dret, però només va fer quatre anys. El 1932 va ingressar a la Federació Socialista Madrilenya del PSOE i a les Joventuts Socialistes, de les que en el V Congrés de Madrid fou sotsecretari del Comitè Nacional de la Federació Nacional de les JSE. El 1936 formà part, juntament amb Santiago Carrillo, José Cazorla Maure i Federico Melchor Fernández, del Comitè Nacional d'Enllaç d'unificació amb l'UJCE de la que en sorgiren les Joventuts Socialistes Unificades. En aquell moment tots quatre ingressarien al Partit Comunista d'Espanya.

Durant la guerra civil espanyola va formar part de l'Estat Major Central i director de l'Escola de Comissaris del Poble, així com membre suplent del Comitè Central del PCE. Després marxà cap al front i fou comissari polític del XVII Cos d'Exèrcit Popular de la República.

En acabar la guerra civil espanyola marxà a la Unió Soviètica. S'establí a Odessa, on fou professor d'espanyol i traductor de l'Editorial de Llengües Estrangeres. Gràcies a la mediació de l'ex-ministre franquista Joaquín Ruiz-Giménez Cortés i del seu germà el 1957 va aconseguir tornar a Espanya. Es va establir a Madrid, on va treballar com a traductor fins a la seva mort.

Enllaços externs[modifica]