José Luis Gil Sanz

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJosé Luis Gil Sanz

(2015) Modifica el valor a Wikidata
Nom original(es) José Luis Gil Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement9 desembre 1957 Modifica el valor a Wikidata (66 anys)
Saragossa (Espanya Franquista) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Alçada1,74 m Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactor de doblatge, actor de televisió, director de doblatge, actor de teatre, actor de cinema, actor de veu Modifica el valor a Wikidata
Activitat1970 Modifica el valor a Wikidata –  2021 Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeCarolina Montijano (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0317790 TMDB.org: 82701
Facebook: 54728905265 Twitter (X): joseluisgilsanz Instagram: jose_luis_gil_sanz Modifica el valor a Wikidata

José Luis Gil Sanz (Saragossa, 9 de desembre de 1957) és un actor espanyol de televisió, teatre, cinema, director i doblatge. El seu paper més conegut és el de Juan Cuesta en la sèrie de televisió humorística Aquí no hay quien viva, passant posteriorment a interpretar el personatge d'Enrique Pastor de La que se avecina. Tanmateix, porta en el doblatge des de finals dels anys 1970, en la seva carrera ha doblat actors com Patrick Swayze, Tim Allen, Hugh Grant i Woody Harrelson.

Biografia[modifica]

Tot i que s'ha fet molt popular en els últims anys per algunes sèries en televisió, porta un gran bagatge a l'esquena, ja que va començar de molt nen a interpretar, a més porta realitzant doblatges de pel·lícules des de la dècada dels 70, tenint en el seu currículum una gran trajectòria professional en el teatre.

Va ser un actor infantil, intervenint en moltes obres d'Estudi 1, Novel·la i produccions similars. També va actuar en el Teatre de la Zarzuela i al Teatro Español i protagonitzant obres com Les aventures de Tom Sawyer. Posteriorment, ha seguit treballant sobre dels escenaris, i li hem pogut veure en obres com Ser o no ser o Salir del armario, entre moltes altres.

Quan encara no tenia 20 anys va debutar com a actor de doblatge. Com per exemple Qui ha enredat en Roger Rabbit?, Ace Ventura: Pet Detective, El corb, Toy Story, Buscant en Nemo, L'abella Maia o Jo, Claudi. També posa la seva veu en multitud d'espais publicitaris, així com en un gran nombre de videojocs. Tot i que la televisió no és precisament el mitjà en el que més ha treballat, sí que és el que li ha donat la popularitat, especialment a partir de l'any 2003, en què li van oferir interpretar al personatge de Juan Cuesta. el president de la comunitat de veïns d'Aquí no hay quien viva, paper que va protagonitzar fins a l'any 2006 i que el va convertir en una de les cares més famosos de la pantalla petita.

L'any 2007 l'èxit es va repetir amb la sèrie La que se avecina, en què dona vida a Enrique Pastor, un personatge de semblants característiques a l'anterior. L'actor ha participat en altres sèries i produccions com Fernández y familia, El comisario o Felipe y Letizia. Entre els anys 1992 i 1996 va formar part d'un trio humorístic anomenat Entretrés, amb el qual va participar en diversos programes de televisió, a més d'actuar al Teatre Marquina. Pel que fa al cinema, no ha protagonitzat molts llargmetratges, encara que podem destacar alguns com Todo es mentira, Lisboa, En la ciudad sin límites o Fuga de cerebros i la seva seqüela.

Té en el seu haver, entre d'altres, el Premi de la Unió d'Actors (Espanya) de l'any 2006 al millor actor protagonista de televisió pel seu paper a la sèrie Aquí no hay quien viva, i que ja havia estat nominat en el 2005. L'any 2010 va guanyar el Premi Julio Núñez del Festival Internacional de Curtmetratges de Torrelavega pel seu paper a El contratiempo, i l'any 2011 li va ser concedit el Premi Ercilla de Teatre per Ser o no ser. Quant a la seva vida personal, està casat amb Carolina Montijano, també actriu, amb la qual té 3 fills. Cal destacar que és gendre de Matilde Conesa, coneguda actriu de doblatge.[1]

Filmografia[modifica]

Cinema[modifica]

Com a doblador
Com a actor

Televisió[modifica]

Com a doblador
Com a actor

Teatre[modifica]

  • Tres versiones de la vida(2006-2007)
  • Salir del armario (2007)
  • Fue la voz en off en la obra Los 39 escalones(2008)
  • Te veo(2009)
  • Ser o no ser (2009)
  • Fuga (2010-2012)
  • Una más y nos vamos (2013)
  • El gran favor(2013-2014)

Videojocs[modifica]

Premis i nominacions[2][modifica]

Any Premi Categoria Títol Resultat
2006 Premis de la Unió de Actors (Espanya) Millor actor protagonista de televisió Aquí no hay quien viva Nominat
2007 Premis de la Unió de Actors (Espanya) Millor actor protagonista de televisió Aquí no hay quien viva Guanyador

Referències[modifica]

  1. «Biografía de José Luis Gil» (en castellà). biografias. [Consulta: 29 gener 2014].
  2. «José Luis Gil-Awards» (en anglès). imdb. [Consulta: 28 gener 2014].