Tarzan (pel·lícula de 1999)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaTarzan
Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióChris Buck i Kevin Lima Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
cap valor Modifica el valor a Wikidata
Director artísticDaniel St. Pierre i Dan Cooper Modifica el valor a Wikidata
ProduccióWalt Disney Animation Studios i Bonnie Arnold Modifica el valor a Wikidata
GuióTab Murphy, Bob Tzudiker, Noni White, David Reynolds i Jeffrey Stepakoff Modifica el valor a Wikidata
MúsicaMark Mancina i Phil Collins Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeGregory Perler, Tim Mertens i James Melton Modifica el valor a Wikidata
ProductoraWalt Disney Pictures i Walt Disney Animation Studios Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorBuena Vista Distribution Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena18 juny 1999 Modifica el valor a Wikidata
Durada88 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost130.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació448.200.000 $ (mundial)
171.091.819 $ (Estats Units d'Amèrica) Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enTarzan of the Apes Modifica el valor a Wikidata
Gènerecomèdia dramàtica, cinema musical, cinema d'aventures, animació tradicional, pel·lícula basada en una obra literària, cinema familiar i drama Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAG Modifica el valor a Wikidata
Representa l'entitatnen salvatge Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióÀfrica Central Modifica el valor a Wikidata
Època d'ambientaciósegle XIX Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Premis

Lloc webmovies.disney.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt0120855 Filmaffinity: 103608 Allocine: 20645 Rottentomatoes: m/tarzan Letterboxd: tarzan Mojo: tarzan Allmovie: v180151 TCM: 453930 Metacritic: movie/tarzan TV.com: movies/tarzan AFI: 61733 TMDB.org: 37135 Modifica el valor a Wikidata

Sèrie: Pel·lícules de Walt Disney Animation Studios Modifica el valor a Wikidata
Mulan Modifica el valor a Wikidata
Tarzan & Jane (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Tarzan és una pel·lícula musical estatunidenca d'animació tradicional de 1999, dirigida per Chris Buck i Kevin Lima, i doblada al català.[1] Està basada en la novel·la Tarzan of the Apes d'Edgar Rice Burroughs.

Argument[modifica]

Tarzan és un nen que amb la seva família naufraguen a la costa d'Àfrica. Per sobreviure s'internen a la jungla, on els seus pares construeixen una casa a la part alta d'un arbre. Mentrestant, una rajada de goril·les, entre ells Kerchak (el mascle dominant) i Kala cuiden del seu fill petit, el qual és assassinat per Sabor (lleopard), per la qual cosa Kerchak queda molt afectat. El mateix lleopard, també assassina als pares de Tarzan, però no descobreix a Tarzan, deixant-lo sol. Kala escolta els plors de Tarzan, el rescata i l'adopta com el seu fill, però Kerchak el rebutja. Passen els anys, i Tarzan va buscant ser acceptat per Kerchak sense cap resultat, i es va adonant que és diferent als altres simis. Buscant la seva identitat, es troba amb els exploradors britànics, el Professor Porter, la seva filla Jane Porter (els quals investigaven la vida dels goril·les en el seu territori) guiats per Clayton, Tarzan s'enamora a primera vista de Jane. Arriba el moment de tornar al Regne Unit i Tarzan li demana a Jane quedar-se, aquesta, confosa, no pot contestar. Clayton, al seu torn, li demana a Tarzan que li ensenyi on habiten els goril·les, amb ocultes intencions sinistres, a canvi que la Jane es quedi, Tarzan accepta, però cau en un parany. La difícil situació es resol gràcies al fet que Tarzan protegeix la seva comunitat, guanyant-se l'acceptació de "seu pare" Kerchak. Al final, Jane i el seu pare es queden amb Tarzan a la selva, acceptant viure al més pur estil de la jungla africana.[2]

Repartiment[modifica]

Personatge Veu en anglès Veu en català[1]
Tarzan Alex D. Linz (jove)

Tony Goldwyn (adult)

Ian Lleonart (jove)

Abel Folk (adult)

Jane Porter Minnie Driver Victòria Pagès
Clayton Brian Blessed Joan Carles Gustems
Kala Glenn Close Mercedes Sampietro
Professor Archimedes Porter Nigel Hawthorne Joaquim Díaz
Kerchak Lance Henriksen Josep Maria Ullod
Tantor Wayne Knight Juan Antonio Bernal
Terk Rosie O'Donnell

Banda sonora[cal citació][modifica]

La música va ser composta per Mark Mancina el qual va ser nominat i va obtenir diversos premis en diversos festivals de cinema i música. A més, Phil Collins va ser l'encarregat de la composició i interpretació dels temes vocals, que va cantar en diversos idiomes.

Premis i nominacions[cal citació][modifica]

Premis[modifica]

Nominacions[modifica]

Tecnologies de l'època recreada[cal citació][modifica]

A la pel·lícula, concretament en l'escena musical "Strangers Like Me" hi apareixen diversos aparells tecnològics que s'estaven fent molt populars a l'època en la qual se situa Tarzan.

L'acció succeeix a finals del segle xix, quan alguns protagonistes s'instal·len a les costes de l'Àfrica com a colons anglesos. Tarzan, fill d'uns altres anglesos que van perdre la vida en un naufragi, no ha conegut la vida civilitzada d'Anglaterra i, per tant, no coneix la majoria d'objectes que porten amb ells els colons. Entre aquests aparells en destaquen dos: la llanterna màgica i el praxinoscopi.

En aquella època es va experimentar molt amb l'ull humà i la percepció del moviment. Un dels invents més populars i que més va triomfar va ser la llanterna màgica, un dispositiu que, mitjançant una llum canalitzada, era capaç de projectar imatges estàtiques en una superfície. A la pel·lícula, el professor Archimedes Porter, el pare de la Jane, en porta un i l'utilitza per mostrar imatges estàtiques a en Tarzan, que queda meravellat per aquest aparell màgic.

En la mateixa escena musical, uns segons després, Tarzan descobreix i juga amb un altre aparell que porta el professor Archimedes Porter: el praxinoscopi. Aquest invent és posterior a la invenció de la llanterna màgica, però també va ser un pas important en l'estudi de la il·lusió del moviment. Inventat per Charles-Émile Reynaud, permetia fer girar una tira de dotze dibuixos al voltant d'un cilindre de miralls de manera que, en aquests, s'hi reflectien les imatges i es creava la sensació de moviment de les imatges. En la pel·lícula de Tarzan, el professor el fa girar, mostrant a Tarzan un home que va en bicicleta movent-se. 


Referències[modifica]