José María Llanos Pitarch

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: José María Llanos)
Infotaula de personaIl·lustríssim Senyor Modifica el valor a Wikidata
José María Llanos Pitarch

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementValència Modifica el valor a Wikidata
Síndic del Grup Parlamentari Vox
1r gener 2024 –
← Ana Vega Campos
Diputat a les Corts Valencianes
Representa: Vox

18 juny 2019 –

Circumscripció electoral: València

Dades personals
FormacióUniversitat de València - dret Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, professor d'universitat, advocat Modifica el valor a Wikidata
PartitVox (2014–) Modifica el valor a Wikidata
Membre de

José María Llanos Pitarch (València, ?) és un polític, advocat i professor universitari valencià, és diputat a les Corts Valencianes en la X i XI legislatura, i síndic-portaveu del grup parlamentari Vox des de gener de 2024.

Biografia[modifica]

És llicenciat i doctor en Dret i en Ciències Polítiques per la Universitat de València on excerceix de professor de Dret Romà des del 1989.[1] Com a advocat ha treballat com a consultor legal i l'any 2019 es va descobrir que havia obtés ingressos per part d'una fundació lligada al cas de corrupció del Partit Popular, el cas Blasco, entre 2005 i 2013.[2] També ha participat en grups de pressió catòlics educatius de caràcter concertat i privat (Valencia Educa en Libertad i la vicepresidència de la Federación de Educación y Desarrollo en Libertad) i ha sigut magistrat de l'Audiència Provincial de València.[1]

El 2014 es vincula amb el partit ultradretà Vox esdevenint president provincial de la demarcació de València.[3] A les eleccions a les Corts Valencianes de 2019 va encapçalar la llista per aquesta circumscripció i candidat a la presidència de la Generalitat Valenciana aconseguint irrompre en el parlament per primera vegada en la història amb 10 escons tot i que va cedir el lideratge del grup parlamentari a la seua companya Ana Vega.

Va revalidar l'escó a les eleccions de 2023 i va substituir a la portaveu del grup des de l'anterior legislatura uns mesos després per decisió de la direcció del partit a Madrid.[4]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Pérez, Moisés «Qui és qui al grup parlamentari valencià de la ultradreta Vox». El Temps, 01-05-2019 [Consulta: 6 maig 2020].
  2. Romero, Víctor «El líder de Vox en Valencia cobró 8 años de un 'chiringuito' del PP cerrado por corrupción». El Confidencial, 29-03-2019 [Consulta: 6 maig 2020].
  3. Caparrós, Alberto «Los nombres (y los candidatos) de Vox en Valencia». ABC, 13-01-2019 [Consulta: 6 maig 2020].
  4. S.L, EDICIONES PLAZA. «La dirección nacional de Vox releva por sorpresa a Vega como síndica para colocar a Llanos» (en castellà). [Consulta: 3 gener 2024].