Ska-P

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: José Miguel Redin)
Infotaula d'organitzacióSka-P

Ska-P en concert Évreux, França
Dades
Tipusgrup de música Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1994, Madrid Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Activitat1994-2005
2008-actualitat
MembresPulpul
Txikitín
Pipi
Joxemi
Julio
Gari
Luismi
Kogote
Segell discogràficBMG, RCA
GènereSka punk
Format per

Lloc webska-p.net
IMDB: nm4923554 Facebook: 217272851670942 Twitter (X): skapoficial Youtube: UCeZ8IVuuusg4GHr5ARaaJkQ Spotify: 2fiiGUBgPsIKDCE0bTthnl iTunes: 5437157 Last fm: Ska-P Musicbrainz: 2de794c8-8826-48d0-90e0-6900183ba9e0 Songkick: 299300 Discogs: 786287 Allmusic: mn0000017809 Modifica el valor a Wikidata

Ska-P és un grup espanyol de ska format a Vallecas (barri de Madrid) el 1994. Les seves cançons es caracteritzen pel seu inconformisme amb el món, la crítica al capitalisme, al sionisme i al racisme, i la defensa de la igualtat. A més a més, s'ha declarat oficialment com a grup "pro-animal" i antitaurí amb cançons com Vergüenza i el seu suport a la prohibició de les corrides a Catalunya. La seva cançó "Cannabis", reivindicant i donant suport a la legalització d'aquesta substància, va servir de trampolí per a aconseguir certa popularitat a Espanya, part de Mèxic i Sud-amèrica. A més compta amb seguidors al Regne Unit, Bèlgica, Itàlia, Suïssa, França i Alemanya. En els últims anys va actuar en diversos festivals multiculturals, alternatius i antiglobalització d'Europa.

Formació[modifica]

  • Pulpul (Roberto Gañán Ojea), compositor, cantant i segona guitarra del grup.[1]
  • Pipi (Ricardo Degaldo de la Obra)
  • Joxemi (José Miguel Redin), guitarrista també de No-Relax.[1]
  • Julitros (Julio César Sénchez)
  • Kogote (Alberto Javier Amado)
  • Luis Mi (Luís Miguel García)
  • Txikitín
  • Gari (Garikoitz Badiola)

Història[modifica]

Ska-P neix com grup en 1994. Després d'uns mesos d'assajos graven el que és el seu primer cd anomenat Ska-P, conjuntament amb el segell discogràfic era AZ records on ja apuntaven les maneres en les seves lletres i música, que uns anys després els farien molt populars, encara que els falta temps per arribar a ser famosos, toquen en molts llocs (CSOs, petites convocatòries llibertàries, veïnals, etc.), per les despeses i poc més (Catalunya, Galícia, Almeria, Madrid, etc.).

Però una cançó seva comença a despuntar, sobretot a Madrid. Era una cançó de suport al Rayo Vallecano, l'equip de futbol, símbol del barri de "Vallekas" al que se senten molt units (encara que solament alguns dels seus membres hi visquin). I sobretot perquè la banda es mou sempre pels seus carrers i hi assagen, aquesta cançó per a molts acaba sent un himne i es comença a escoltar molt en molts bars del barri. A poc a poc es va contagiant a altres llocs de la ciutat, i més i més gent es va assabentant que hi ha un grup anomenat Ska-P amb unes lletres que parlen contra la corrupció política, contra el racisme, que són antimilitaristes, antisistema, i que criden a la desobediència civil.

1995-1996: Entrant en combat [modifica]

El seu guitarrista, Toni Escobar deixa el grup (en aquella època tots treballaven i a les nits assajaven el local). Després de provar a diversos guitarristes, decideixen quedar-se amb un dels que apareix per allí anomenat Joxemi originari de Larraga (Navarra), no era tècnica tot el que es buscava en un grup com a Ska-P sinó més aviat sentir aquesta història com seva, i acabar sent un més. També és quan ja definitivament entra a formar part del grup oficialment Pipi, que fins llavors solia sortir disfressat en algunes cançons i ajudava al grup a carregar i descarregar el material. A partir d'ara seria quan hauria de treballar-se unes lletres més ben elaborades, cosa que amb la seva habitual desimboltura no li costaria molt. I arriba el concert que definitivament, i juntament amb la sortida del seu nou àlbum (juny del 96), El vals del obrero, els situaria en un lloc de privilegi en l'escena musical ibèrica, el 9è Festival Vallecas Rock. A partir de llavors es comença a parlar d'ells com una banda amb collons de dir les coses clares, amb una bona música i un noi que es disfressa i no deixa a ningú indiferent.

1997-1999: Primera Gira internacional [modifica]

Arriba l'enregistrament de Eurosis, el seu tercer CD, i tornen a la carretera sense descans, i comencen de nou gires per tot Espanya, i continuen refermant-se més a França. Fan la seua primera gira per Argentina, com a teloners d'Ataque 77, amb un concert a destacar en l'estadi Obres davant unes 4.000 persones, i des d'aquella posició se'n van a Mèxic. En total un mes de gira per aquests dos països on deixen una molt bona impressió. A Mèxic hi tornarien en tot just un any. Pako, bateria i membre fundador de Ska-P deixa la banda i entra Luismi com a nou bateria, vell conegut del grup i que s'hi integra sense problemes; al cap de poc tornen a tocar en directe. Acudeixen a Itàlia, per a tocar en el festival Arezzo Wave, on els esperen 10.000 persones corejant totes les seves cançons.

2000-2002: El millor moment[modifica]

A l'any 2000 treuen un nou CD anomenat Planeta Eskoria, on endureixen el seu so, i es fan un xic més seriosos, dintre del que cap en una banda com Ska-P, on l'humor i la ironia tenen un lloc important, al costat de la protesta més directa. Les gires a hores d'ara ja es reparteixen per França, Itàlia, Suïssa i Espanya. Sembla que ja són una banda que no només compte en l'Estat Espanyol, sinó que ja és considerada banda internacional, toquen tant en aquests països com uns anys abans ho feien a Espanya.

A l'any 2002 graven el seu cinquè àlbum ¡Que Corra la Voz!, potser el disc més complet de la banda, ja que ells mateixos ho consideren una barreja perfecta de la seua personalitat. En aquest disc hi ha de tot: molt moviment, ironia i unes lletres ben pensades. La llista de països que va coneixent Ska-P va augmentant; fan una gira Europea tocant en països com Hongria, Àustria, Països Baixos, Bèlgica i els anteriorment citats.

2004-2005: Una Nova Gira [modifica]

Durant l'any 2004 surt el seu CD Incontrolable, que a més de comptar amb 16 cançons gravades en directe per tota Europa, va acompanyat amb un DVD amb 13 temes gravats a Nyon, Suïssa i París. A més s'hi incorporen tots els videoclips de la banda i imatges del grup en l'última gira.

Aturada Indefinida[modifica]

Després de més de deu anys en actiu, al febrer de 2005 van anunciar que anaven a fer una aturada indefinidament. "Queda oberta la possibilitat d'una futura tornada", com van dir els membres del grup.

Van anunciar a més una gira de comiat. El seu últim concert a Espanya va ser el 24 de setembre de 2005 en la Coberta de Leganés, i l'últim recital definitiu va ser a Argentina a mitjans d'octubre del 2005. Els integrants del grup van decidir donar per finalitzada la seua gira de comiat en aquesta ciutat a causa del tracte rebut en ocasions anteriors. Tot el recaptat en aquest festival va ser donat a diferents organitzacions benèfiques argentines i menjadors comunitaris.

L'any 2006, sis mesos més tard de l'aturada, el cantant Pulpul feu una entrada a la pàgina oficial del grup anunciant que ell seguia component i esperava que aquelles lletres fossin en un futur les del nou disc de Ska-p. Alguns membres del grup formaren part d'altres grups durant l'aturada. És el cas de Pipi que fundà un grup alternatiu semblant a Ska-p que s'anomena The Locos. Joxemi formà part d'un grup d'un estil més proper al punk anomenat No-Relax.

2008: El retorn[modifica]

El dia 12 d'octubre de 2007, dos anys exactament després des de l'últim concert a l'Argentina,[2] a través d'un comunicat a la pàgina oficial de Ska-p, el membre Pulpul anuncia una possible reunió del grup durant el 2008.[3] El mateix Pulpul desvetllà també que si aquesta reunió es confirmés, tornarien a assajar amb l'antic repertori. Finalment, també anuncià que si tot anava bé traurien un nou àlbum a finals de 2008. Després d'aquest primer comunicat, els seus companys, excepte inicialment Pipi, donaren suport al retorn del grup; posteriorment Pipi s'uní als seus companys per al retorn del grup.[4] Alacrán Producciones obrí la contracció de Ska-p per a una possible gira el 2008. El retorn del grup es confirmà a la pàgina oficial del grup,[5] que comunicava que es llançaria a la venda un nou disc a l'octubre d'aquell any titulat Lágrimas y Gozos i una Minigira per Europa (Itàlia, França, Bèlgica, Suïssa i Espanya) i països llatinoamericans (Mèxic, Xile, Equador, Argentina i Veneçuela).

El dia 5 de setembre de 2008, llançaren un primer single de l'àlbum Lágrimas y Gozos, titulat Crimen Sollicitationis, en el qual realitzen una dura crítica a l'església catòlica tant al Papa Benet XVI com a la pederàstia d'alguns sacerdots.

L'àlbum Lágrimas y Gozos va sortir a la venda el 7 d'octubre de 2008 després de sis anys sense un disc d'estudis i després de tres sense trepitjar els escenaris.


2018[modifica]

Després de 10 anys sense aparèixer als escenaris, al 2018 han presentat el seu nou àlbum Game Over.

Discografia[modifica]

Àlbums d'estudi[modifica]

Àlbums en directe[modifica]

Àlbums Singles[modifica]

  • Cannabis - 1996
  • Ñapa Es - 1998
  • Paramilitar - 1998
  • Planeta Eskoria - 2000
  • Derecho de Admisión - 2000
  • Crimen Sollicitationis - 2008

Tributs[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ska-P
  1. 1,0 1,1 MCR Echelon, Zuly. «Entrevista A Pulpul (19-Enero-2011)» (en (castellà)), 1 febrer 2011 a less 22:44. [Consulta: 11 agost 2011].[Enllaç no actiu]
  2. «Llistat de Concerts de Ska-p». Arxivat de l'original el 2007-10-16. [Consulta: 27 desembre 2007].
  3. «Notócia sobre el possible retrobament». Arxivat de l'original el 2007-10-23. [Consulta: 27 desembre 2007].
  4. «Blog de notícies oficial de Ska-p.». Arxivat de l'original el 2007-10-23. [Consulta: 27 desembre 2007].
  5. «Vuelta Confirmada». Arxivat de l'original el 2008-06-20. [Consulta: 28 desembre 2008].