Josep Lluís Gómez Mompart

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaJosep Lluís Gómez Mompart
Biografia
Naixement Barcelona
Educació Universitat Autònoma de Barcelona
Activitat
Ocupació Professor d'universitat i periodista
Ocupador Universitat de València, Universitat Autònoma de Barcelona
Modifica les dades a Wikidata

Josep Lluís Gómez Mompart és un periodista i professor universitari català, catedràtic de Periodisme a la Universitat de València. És un dels redactors de l'Informe dels experts acadèmics en comunicació per a la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, per encàrrec de les Corts Valencianes, a partir del qual es va elaborar la llei de creació dels nous mitjans audiovisuals de servei públic (À Punt Mèdia), i membre fundador i col·laborador permanent de la MESAV (Mesa del Sector Audiovisual Valencià).

Biografia [cal citació][modifica]

Va impulsar la gestació dels estudis de Periodisme de la Universitat de València a partir de 1998, any en què deixà la seva alma mater, la Universitat Autònoma de Barcelona, on havia estudiat i havia estat professor titular des de l'any 1981. Durant aquest període va compaginar la docència amb el periodisme professional com a redactor en cap a Mundo Internacional, Mundo Diario, Diari de Barcelona i El Viejo Topo; com a redactor i reporter de TVE-Circuit Català; com director i coguionista de la sèrie “L’Ofici d'Aprendre” de TV3; com a corresponsal a Catalunya del setmanari Doblón, i com a col·laborador, entre d'altres, dels següents mitjans: Avui, El Noticiero Universal, Punt Diari, Triunfo, Barcelona. Metròpolis Mediterrània, El Temps, Interviú, Butifarra!, El Jueves, L’Hospitalet Informació i Baix Llobregat.

Els darrers anys la seva recerca i docència s'ha centrat en història del periodisme i de la comunicació social, comunicació satírica, qualitat periodística, alternatives en comunicació i moviments socials, premsa nord-americana en espanyol, i comunicació i ciutat. Ha publicat més d'un centenar d'articles, participat en projectes d'investigació i ha format part de la direcció científica la col·lecció d'obres sobre comunicació “Aldea Global” impulsada per la Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Jaume I, Universitat Pompeu Fabra i Universitat de València. Ha estat professor convidat en diverses universitats espanyoles (UCM, US, UMA, USC, UPB, UCIII i URJC) i estrangeres: USA, Mèxic, Argentina, Colòmbia I Xile.

Ha estat president de l'Asociación de Historiadores de la Comunicación i fundador de l'Asociación Española de Investigación de la Comunicación (AEIC) i de l'Asociación de Universidades con Titulaciones de Información y Comunicación (ATIC), de la qual va ser vicepresident i vocal de la seva junta.

A la Universitat de València va fer la laudatio d'Iñaki Gabilondo com a doctor honoris causa i, a la Universitat Autònoma de Barcelona, del doctor honoris causa Manuel Vázquez Montalbán.

Premis [cal citació][modifica]

Va rebre el Premi extraordinari de Doctorat i el Premi de l'Institut d'Estudis Catalans a la millor tesi doctoral en Periodisme amb el treball que després publicà, el 1992, com a llibre a l'editorial Pòrtic: La gènesi de la premsa de masses a Catalunya (1902-1923). També va dirigir la revista d'investigació Anàlisi. Quaderns de Comunicació i Cultura.

Obres [cal citació][modifica]

Josep Lluís Gómez Mompart ha publicat una gran quantitat de llibres, col·laboracions i articles.

Llibres [cal citació][modifica]

Els llibres dels quals Josep Lluís Gómez Mompart és autor principal són els següents:

  • El humor y la cultura política en la España contemporánea (2018)
  • El humor frente al poder (2015)
  • La calidad periodística (2013)
  • La risa periodística (2010)
  • Història del periodisme universal (1999)
  • Alternativas en comunicación (1983)
  • Los titulares en prensa (1982)

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]