Josep Rofes Aleus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJosep Rofes Aleus
Biografia
Naixement1830 Modifica el valor a Wikidata
Sevilla (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort1878 Modifica el valor a Wikidata (47/48 anys)
Reus (Baix Camp) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióperiodista, metge Modifica el valor a Wikidata

Josep Rofes Aleus (Sevilla, 1830 - Reus, 1878) va ser metge i escriptor, fill del metge Joan Rofes, de Garcia, i de Josepa Aleus de Reus.

De molt petit va viure a Reus, i quan es va llicenciar a la Universitat de Barcelona va tornar a establir-se a la ciutat, d'on era la seva mare i on tenia casa. D'ideologia catòlica i conservadora, va fundar el 1869 una publicació satírica, El Enano de la Venta, que atacava i ridiculitzava les publicacions republicanes reusenques, sobretot La Redención del Pueblo i El Mosquito. Va publicar també articles i poemes a altres revistes i diaris locals: al Diario de Reus, a l'Eco del Centro de Lectura i a Las Circunstancias Va ser president de la societat El Olimpo el 1871.[1] El periodista i historiador reusenc Francesc Gras i Elies diu d'ell: "Era este señor muy amante de las Musas, aunque éstas se empañaban en negarle sus favores. Recuerdo que una de sus poesías publicada en Las Circunstancias empieza: "Al guiñar de las estrellas" y otras lindezas de ese jaez".[2]

Referències[modifica]

  1. Olesti Trilles, Josep. Diccionari biogràfic de reusencs. Reus: l'Ajuntament, 1992, p. 568. 
  2. Gras i Elies, Francesc. El periodismo en Reus desde 1813 hasta nuestros días. Tarragona: Tipografía de F. Arís e Hijo, 1904, p. 35.