La Redención del Pueblo

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de publicacions periòdiquesLa Redención del Pueblo
Redención del Pueblo.jpg
Tipus diari
Fitxa tècnica
Llengua castellà
Inici publicació novembre 1868
Tancament 1874
Fundat per Josep Güell i Mercader
Lloc de publicació Reus
Estat Espanya
Dades editorials i contingut
Ideologia Partit Republicà Democràtic Federal
Modifica dades a Wikidata

La Redención del Pueblo: periódico republicano federal va ser una publicació reusenca, fundada per Josep Güell i Mercader el 1868 d'ideologia republicana federal

Contextualització[modifica]

Amb la revolució de setembre de 1868, es va obrir un curt però intens període de llibertat d'impremta que va permetre i potenciar el debat ideològic i la lliure circulació de premsa. Una de les característiques més importants d'aquesta etapa va ser l'aparició i la consolidació definitiva dels partits polítics com a nuclis de sociabilitat, un grup humà que s'agrupava per afinitat ideològica (o personal) amb voluntat d'incidir públicament i que tendia a teixir una complexa i rica vida social al voltant del partit per mitjà del casal o el cafè on es reunien, de les tertúlies, dels mítings, i també de la premsa de partit, el periòdic que en feia de portaveu. En concret, mitjançant la premsa pròpia, els militants o simpatitzants més actius del partit podien discutir temes polítics, atiar polèmiques, suggerir canvis en l'orientació ideològica o criticar els rivals.[1]

Origen[modifica]

El reusenc Güell i Mercader, afiliat al Partit Republicà federal de Castelar, al caliu de la Revolució de 1868, quan va desaparèixer el Boletín Oficial de la Junta Revolucionaria de Reus, va iniciar la publicació de La Redención del Pueblo. Al prospecte diu que vénen a defensar la república democràtica federal: "Creemos con entera fe, que la república democrática federal es la única forma de gobierno que garantiza de una manera estable y definitiva la libertad y los derechos del pueblo"[2]

Història[modifica]

Es publicà durant la seva primera època, que durà des del novembre de 1868 fins al setembre de 1869, dos cops per setmana, els dijous i els diumenges. Aquesta etapa es caracteritzà pel contingut revolucionari i anticlerical del periòdic, i pel combat satíric dels dogmes religiosos. Va ser molt polèmic el fet de tractar de "llegenda fal·laç" la tradició de l'aparició de la Mare de Déu de Misericòrdia.[3] A la segona època, que va aparèixer amb el suport econòmic de Pere Bové, Felip Font, Jaume Padró i Antoni Estivill, s'inicia a l'agost de 1871, seguia publicant-se bisetmanalment, però a partir de l'1 de setembre del mateix any es converteix en diari. El subtítol, en aquesta segona època, que s'acaba el 30 d'agost de 1874, passa a ser periódico democrático republicano. En tot aquest període polemitzà fortament amb el Diario de Reus.[3] Tingué una tercera època que començà l'octubre de 1890 fins al desembre d'aquell mateix any.

La clausura del 1874 va ser causada per no fer efectiva una multa governativa. Va ser substituït de forma gairebé immediata pel diari El Clamor del Pueblo, el qual poc després, també va ser clausurat i reemplaçat a finals de 1874 per Las Circunstancias, una de les capçaleres per excel·lència del republicanisme reusenc i català, que es va publicar en el decurs de 62 anys, fins al 1936.

La tercera època del diari, iniciada l'agost de 1889, dirigida per Pere Pelfort i més endavant pel manresà Maurici Fius, va ser causada per unes discussions ideològiques entre el Comitè republicà històric de Reus i Las Circunstancias, sobre si s'havia de fer coalició amb els republicans federals o amb els liberal-dinàstics i els conservadors. La Redención del Pueblo del dia 13 d'agost, el número 1 de la tercera època, deia en una nota signada pel president del comitè Joan Vilella: "Este comité pone en conocimiento de todos sus correligionarios, que habiendo acordado destituir del cargo de director de Las Circunstancias a don Teodoro Salvadó, y a causa de haber este señor opuesto dificultades acerca de la propiedad de dicho periódico, ha dispuesto publicar La Redención del Pueblo (3a época) y declarar a esta publicación órgano del partido en esta ciudad, retirando a Las Circunstancias en el caso de que siguiera publicándose, toda representación del partido".[4] Quan les desavinences es van arreglar, pel mes de desembre de 1890, van comportar la desaparició definitiva de La Redención del Pueblo[5]

Aspectes tècnics[modifica]

La Redención del Pueblo apareixia amb un format de quatre pàgines a quatre columnes i mida gran foli. Va canviar diverses vegades d'impressor, primer Francesc Vidiella, després Tosquellas i Zamora i també la Imprenta Reusense, d'Esteve Pàmies.

Oferia informació local i política en les seves pàgines, i articles d'opinió de contingut fortament ideològic. Tenia corresponsals a les principals poblacions de la província. A partir de 1873 fa un seguiment exhaustiu del moviment guerriller carlí. Es publiquen suplements monogràfics sobre temes diversos. Va mantenir fortes polèmiques amb la premsa monàrquica de Reus i Tarragona.

Directors i equip de redacció[modifica]

Localització[modifica]

 • Col·lecció quasi competa a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus[7]
 • A la Biblioteca del centre de Lectura de Reus la primera època completa[8]
 • Alguns exemplars a l'Arxiu Històric de la Ciutat. Barcelona[9]

Referències[modifica]

 1. Anguera, Pere. Societat, sociabilitat i ideologia a l’àrea reusenca. Reus: Associació d'Estudis Reusencs, 1999, p. 137. ISBN 8492176180. 
 2. 200 anys de premsa diària a Catalunya 1792-1992. Barcelona: Arxiu Històric Municipal, 1995, p. 158. 
 3. 3,0 3,1 Anguera, Pere. "Entre la reacció i la revolució: 1800-1875)" A: Història general de Reus. Reus: L'Ajuntament, 2003. Vol. III, pàgs. 141-143
 4. 4,0 4,1 Duarte, Àngel. Possibilistes i federals:política i cultura republicanes a Reus (1874-1899). Reus: Associació d'Estudis Reusencs, 1992, p. 100. ISBN 8460418499. 
 5. Gras i Elíes, Francesc. El periodismo en Reus desde sus orígenes hasta nuestros días. Tarragona: Tipografía de F. Arís e Hijo, 1904, p. 33-34. 
 6. Anguera, Pere. La Burgesia reformista: Reus en els fets de l'any 1868. Reus: Associació d'Estudis Reusencs, 1980, p. 227-228. ISBN 8430029400. 
 7. «La Redención del Pueblo». [Consulta: 3-II-2014].
 8. «La Redención del Pueblo». [Consulta: 3-II-2014].
 9. «La Redención del Pueblo». [Consulta: 3-II-2014].

Bibliografia complementària[modifica]