Juan Lavalle

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJuan Lavalle

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(es) Juan Galo Lavalle Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement17 octubre 1797 Modifica el valor a Wikidata
Buenos Aires (Imperi Espanyol) Modifica el valor a Wikidata
Mort9 octubre 1841 Modifica el valor a Wikidata (43 anys)
San Salvador de Jujuy (Confederació Argentina) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri de la Recoleta Modifica el valor a Wikidata
Governador de la Província de Buenos Aires
1r desembre 1828 – 26 juny 1829
← Manuel DorregoJuan José Viamonte → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióMilitar i polític argentí
PartitPartit Unitari Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Rang militargeneral
brigadier Modifica el valor a Wikidata
ConflicteGuerra d'Independència Argentina i Guerres civils argentines Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeDolores Correas de Lavalle (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsJuan Bernabé Lavalle Correas (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PareManuel José Bonifacio Lavalle Cortés (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 7052359 Modifica el valor a Wikidata

Juan Galo Lavalle (Buenos Aires, (Confederació Argentina), 17 d'octubre, 1797 - San Salvador de Jujuy (Confederació Argentina), 9 d'octubre, 1841), fou un polític i militar argentí.

Als quinze anys va ingressar al regiment de granaders á cavall; en 1814, sent tinent, va prendre part al setge de Montevideo; en 1816 va ser destinat a l'exèrcit de Xile, i es va distingir principalment en la batalla de Chacabuco, per la qual cosa va ascendir a capità, i per la seva conducta al setge i assalt de la Vega de Talcahuano va ser ascendit á sergent major graduat. Les campanyes de Xile i del Perú van donar ocasió a Lavalle per demostrar contínuament el seu valor i aptituds militars que el 1826 ja era general. En 1829 va iniciar la campanya contra Dorrego que va acabar amb la derrota d'aquest i la seva execució, acte que va ser molt discutit. Vençut en 29 d'abril de 1829 pels insurrectes, el general Lavalle es va dirigir completament sol al campament enemic i va celebrar una conferència amb Rosas, signant-se entre tots dos un tractat en virtut del qual van cessar les hostilitats. Lavalle es va retirar llavors a la vida privada, però al cap de pocs mesos, havent faltat Rosas a l'estipulat, va tornar a prendre les armes i va intentar aixecar el poble contra l'opressor.

Després de la revolució d'Entre Ríos el 1830, Lavalle va passar a residir a la Colònia, i en 1839 va tornar a posar-se al capdavant del moviment revolucionari, i durant un any va batallar contra Rosas amb diversa fortuna, sent vençut en 9 de setembre de 1841. Quan es preparava a atacar Tucumán, van desertar els esquadrons correntins que componien la major part del seu exèrcit, veient-se obligat a desistir i dirigint-se a la província de Jujuy. Refugiat a la casa del doctor Vedoya, va ser assassinat per un paisà.

Lavalle, va ser un dels generals més distingits de la guerra de la independència americana, i la seva ciutat natal li va dedicar el 1887 una estàtua.

Bibliografia[modifica]

  • Ángel Justiniano Carranza, El general Lavalle ante la justicia postuma (1880); Juan Lavalle, Documentos relativos á la traslación de sus restos mortales y exequias fúnebres (Buenos Aires, 1861);
  • Vida militar y política del general argentino don Juan Lavalle; escrita por su ayudante de campo don Pedro Lacasa, Imprenta de La Difusión, Buenos Aires, 1870.