Vés al contingut

Katsudon

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarKatsudon
Característiques
País d'origenJapó Modifica el valor a Wikidata
Detalls
TipusDonburi, pork chop rice (en) Tradueix i plat d'arròs Modifica el valor a Wikidata
Ingredients principalsarròs i tonkatsu Modifica el valor a Wikidata

Katsudon (カツ丼) és un plat popular de la cuina japonesa consistent en un bol d'arròs cobert amb una costella de porc arrebossada i fregida, ou, verdures i condiments. El plat pren el nom de les paraules japoneses tonkatsu («costella de porc») i donburi («bol d'arròs»).[1][2]

S'ha convertit en una tradició contemporània que els estudiants japonesos mengin katsudon la nit abans de fer un examen important. Això es deu al fet que katsu és un homòfon del verb (勝つ), que significa «guanyar» o «ser victoriós». També és un trop cinematogràfic a les pel·lícules policials japoneses quan els sospitosos diuen la veritat amb llàgrimes als ulls després de menjar katsudon[3] i se'ls pregunta: «Has pensat mai en com se sent la teva mare sobre això?».

El tonkatsu per al katsudon es prepara enfarinant la costella, banyant-la en ou i després arrebossant-la amb panko i fregint-la. A continuació, en un brou bullent de dashi, salsa de soia i ceba, es cou el tonkatsu a rodanxes i un ou batut.[4]

Variants[modifica]

Altres bols, fets de costella i arròs però sense ou ni brou, també es poden anomenar katsudon, com ara:

Si la carn de porc es substitueix per vedella s'anomena gyū-katsu-don. Una variació feta amb katsu de pollastre i ou s'anomena oyako katsudon, que es distingeix de l'oyakodon atès que la carn d'aquest darrer no es fregeix.

Referències[modifica]

  1. de las Heras, Jaime. «Katsudon japonés, una receta tradicional con chuleta de cerdo y una salsa que os encantará» (en castellà), 05-06-2024. [Consulta: 26 juny 2024].
  2. «▷ Receta de Katsudon de Cerdo Fácil | Cocina con Coqui» (en castellà). [Consulta: 26 juny 2024].
  3. Shoji, Kaori. «Investigating the linguistic allure of hard-boiled detectives» (en anglès). The Japan Times, 10-06-2008. Arxivat de l'original el 2020-09-19. [Consulta: 15 agost 2021].
  4. «Experience Japanese Home Cooking» (en anglès). Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries, 10-02-2021. Arxivat de l'original el 2021-08-15. [Consulta: 15 agost 2021].
  5. Yamada, Akira. «Japanese kitchen – Sauce katsu-don» (en anglès). Embassy of Japan in the UK, 01-03-2020. Arxivat de l'original el 2021-08-15. [Consulta: 15 agost 2021].