Vés al contingut

Tonkatsu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarTonkatsu
Característiques
País d'origenJapó Modifica el valor a Wikidata
Gastronomiagastronomia del Japó, katsukarē (en) Tradueix, katsudon, katsu sandwich (en) Tradueix i gastronomia de Corea Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipuscarn arrebossada i plat de porc Modifica el valor a Wikidata
Ingredients principalscarn de porc i panko Modifica el valor a Wikidata

El tonkatsu (豚カツ, とんかつ o トンカツ) és un plat popular a la cuina japonesa, inventat durant l'era Meiji a finals del segle xix.[1] Es tracta d'una costella de porc desossada d'un centímetre d'amplada, arrebossada i fregida.[2][3] Habitualment s'afegeix a la carn sal i pebre i es passa per farina, ou batut i s'acaba amb panko abans de fregir-la.[4]

A continuació, el tonkatsu es talla a trossos i se serveix, generalment amb col xinesa ratllada. S'acompanya sovint amb una salsa espessa a l'estil Worcestershire anomenada «salsa tonkatsu» o simplement sōsu (salsa), karashi (mostassa) i potser una rodanxa de llimona. El tonkatsu s'ha adaptat al gust japonès més profundament que altres yōshoku i avui dia se serveix amb arròs, sopa de miso i tsukemono, al més pur estil washoku (menjar tradicional japonès), i es menja amb bastonets. Fins i tot alguns restaurants solen servir-lo amb el tradicionalment japonès daikon ratllat i ponzu en comptes de salsa tonkatsu.[5]

Història[modifica]

En els seus orígens es considerava un tipus de yōshoku, versions japoneses de menjar occidental inventades a finals del segle xix i principis del segle xx. Els primers katsu-retsu s'elaboraven amb vedella i es creu que la versió amb carn de pollastre, semblant a l'actual tonkatsu, es va servir per primera vegada el 1890 en un restaurant a Ginza. El terme tonkatsu es va encunyar als anys 1930.[6]

El tonkatsu se serveix també com a farciment per a entrepans (katsu sando)[7] o amb curri japonès (katsukarē). Se serveix de vegades amb ou en un gran bol d'arròs com a katsudon. A Nagoya l'especialitat és el miso katsu, un tonkatsu que es menja amb una salsa a base de miso.

Referències[modifica]

  1. «The Roots of Tonkatsu: A Delicious Fusion of East and West | October 2018 | Highlighting Japan». www.gov-online.go.jp. [Consulta: 22 octubre 2023].
  2. «Tonkatsu, la receta japonesa de cerdo empanado más crujiente» (en castellà). La Vanguardia, 17-10-2022. [Consulta: 24 juny 2024].
  3. «'Ton-katsu', porc arrebossat». Cuina. [Consulta: 24 juny 2024].
  4. «Tonkatsu. Receta • ComerJapones.com» (en castellà), 18-12-2009. [Consulta: 24 juny 2024].
  5. Ono, Tadashi; Salat, Harris. Japanese Soul Cooking: Ramen, Tonkatsu, Tempura, and More from the Streets and Kitchens of Tokyo and Beyond. Potter/Ten Speed/Harmony/Rodale, 2013. ISBN 9781607743538. 
  6. Kaneko, Amy. Let's Cook Japanese Food!: Everyday Recipes for Home Cooking. Chronicle Books, 2007, p. 101. ISBN 978-0-8118-4832-9. 
  7. Sánchez, Javier. «El sándwich de moda se llama 'katsu sando': ¿sabes qué es y dónde puedes comerlo?» (en castellà), 12-07-2022. [Consulta: 24 juny 2024].