La Comalada (Rosselló)

Infotaula de geografia físicaLa Comalada
Ribera de Santa Coloma
i Ribera de Sant Julià
Imatge
La Comalada, poc abans d'abocar-se en la Tet
TipusCurs d'aigua
Inici
Cota inicial519,5 m
Regió/prov.Catalunya Catalunya del Nord
LocalitzacióSanta Coloma de les Illes
Final
Cota final79,9 m
Entitat territorial administrativaPirineus Orientals (França) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióDesguassa en la Tet al nord-oest de Sant Feliu d'Amunt
DesembocaduraRiu Tet Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 37′ 14″ N, 2° 38′ 22″ E / 42.6206°N,2.639564°E / 42.6206; 2.639564
42° 41′ 24″ N, 2° 43′ 25″ E / 42.690094°N,2.723719°E / 42.690094; 2.723719
Dades i xifres
Mida13,2 (longitud) km
TravessaQueixàs, Corbera, Corbera la Cabana, Millars i Sant Feliu d'Amunt (Rosselló)
La Comalada, a Sant Feliu d'Amunt, aigües amunt
El riu, aigües avall

La Comalada és un curs d'aigua de la comarca del Rosselló, a la Catalunya del Nord, d'orientació bàsicament sud-oest - nord-est. Neix en els contraforts sud-orientals del massís del Canigó, en els vessants que es decanten cap a la Tet i discorre pels termes comunals de Queixàs, Corbera, Corbera la Cabana, Millars i Sant Feliu d'Amunt abans d'abocar-se en la Tet a prop al nord-oest del poble de Sant Feliu d'Amunt. S'anomena Ribera de Sant Julià fins a llevant del nucli de Corbera la Cabana, moment en què passa a anomenar-se la Comalada.

Terme de Queixàs[modifica]

Es forma, de primer amb el nom de Ribera de Santa Coloma, ran i a llevant de la carretera D - 2 al nord-oest de l'església de Santa Coloma de Montoriol de les Illes i a llevant del mas de Can Pere Galderic, des d'on davalla de forma sinuosa cap al nord-est passant a prop del poble de Santa Coloma de les Illes. Sempre de forma sinuosa, va a cercar el nord-est del terme, passa a llevant del Mas del Bon Mosso, i després d'un parell de meandres molt marcats surt del terme de Queixàs per tal d'entrar en el de Corbera.

Terme de Corbera[modifica]

En un llarg recorregut procedent del terme de Queixàs, la Ribera de Santa Coloma, ara anomenada de Sant Julià, entra pel sud del terme de Corbera, s'adreça cap al nord, i a poc a poc es comença a decantar cap al nord-est. Deixa a la dreta la partida de les Talladasses i a l'esquerra la de les Canalasses, marca un parell de forts meandres a prop i al nord-oest de la Font de la Galiana, passa prop i a ponent de la capella de Sant Julià de Vallventosa després de deixar a l'esquerra les partides de la Jonc i de la Coma Sanyer, i al sud-est del poble de Corbera esdevé termenal entre aquesta comuna i la de Corbera la Cabana.

Termes de Corbera i Corbera la Cabana[modifica]

Aquest curs d'aigua marca un bon tros el termenal entre les comunes de Corbera i Corbera la Cabana. De fet, la seva existència va ser el que es va fer servir per a delimitar-les, quan la segona se segregà de la primera. Comença el termenal al nord-oest del Roc del Carrasquet i de forma sinuosa deixa a la dreta la partida de la Ribera, de Corbera la Cabana, i a l'esquerra la d'Escolta-si-plou, del de Corbera.

Terme de Corbera la Cabana[modifica]

La Comalada entra en el terme de Corbera la Cabana al sud del nucli de població, a la partida de la Ribera, i el creua de sud-oest a nord-est. Passa al sud-est i a l'est del nucli de població, ran del cementiri municipal, a prop a ponent de la Cova d'en Ferriol, travessa la D - 16 i la D - 615, moment a partir del qual rep el nom de la Comalada, passa a llevant del Mas Grau, després a ponent del Mas Revardit, i s'adreça cap al sud del Mas Deloris, de Millars.

Terme de Millars[modifica]

La Comalada travessa l'extrem meridional del terme de Millars en un traçat de sud-oest a nord-est. Entra en terme de Millars a migdia del Mas Deloris, va a cercar el costat oest del Mas d'en Burgat, travessa la carretera D - 612 i surt del terme de Millars al nord del Mas de Sant Pere, masia que es troba a cavall dels dos termes de Millars i de Sant Feliu d'Amunt.

Terme de Sant Feliu d'Amunt[modifica]

Finalment, entra en el terme comunal de Sant Feliu d'Amunt a prop al nord del Mas de Sant Pere, i segueix al biaix pel centre del terme, de sud-oest a nord-est, fins a arribar al costat sud-oest del nucli principal de població d'aquesta comuna. Antigament passava fregant les muralles occidentals del poble, però va ser desviat fent una lleu ziga-zaga cap al nord-oest, a llevant del Mas dels Flares, que l'allunya de les muralles. S'aboca en la Tet al costat de l'angle nord-oest del camp de rugbi i futbol de Sant Feliu d'Avall.

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan. «44 - Corbera, 45 - Corbera la Cabana i 87 - Millars (i Caladroer)». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. I. Aiguatèbia - Montner. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN 1243-2032. 
  • Becat, Joan. «128 - Queixàs i 147 - Sant Feliu d'Amunt». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. II. Montoriol - el Voló. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN 1243-2032. 
  • Becat, Joan; Ponsich, Pere; Gual, Raimon. «Queixàs, Corbera, Corbera la Cabana, Millars i Sant Feliu d'Amunt». A: El Rosselló i la Fenolleda. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 14). ISBN 84-85194-59-4. 

Referències[modifica]