Lamu, la petita extraterrestre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula animanga Lamu, la petita extraterrestre
(ja) うる星やつら (Urusei Yatsura)
Sèrie manga Parts34 vol. Anime News Network: 2419 Modifica el valor a Wikidata
CreadorRumiko Takahashi
Gènerecomèdia romàntica, ciència-ficció, harem
EditorialShogakukan
Demografiashonen
RevistaWeekly Shōnen Sunday
Publicació24 setembre 1978 - 4 febrer 1987
Obra derivada
Urusei Yatsura
Sèrie cinematogràfica d'anime Modifica el valor a Wikidata
Gèneremanga i anime de comèdia
Lamu, la petita extraterrestre
うる星やつら
Anime Nombre d'episodis195 Anime News Network: 90 IMDB: tt0081954 Modifica el valor a Wikidata
GuionistaTakao Koyama
DireccióMamoru Oshii
Gèneremanga i anime de comèdia, manga i anime de ciència-ficció
EstudiStudio Pierrot
CanalFuji Television
Emissió14 octubre 1981 - 19 març 1986
Urusei Yatsura
うる星やつら
Anime Durada22 min Anime News Network: 25106 IMDB: tt16764368 Modifica el valor a Wikidata
GuionistaYūko Kakihara
CompositorMasaru Yokoyama
DireccióYasuhiro Kimura
EstudiDavid Production, Fuji Television, Aniplex, Shogakukan, Shogakukan-Shueisha Productions, Fuji Creative Corporation i Dentsu
CanalFuji Television
Emissió14 octubre 2022
Imatges externes
Portada

Lamu (うる星やつら , Urusei Yatsura?) és una sèrie de manga de l'autora manga japonesa Rumiko Takahashi, que es va publicar per primer cop a la revista Shōnen Sunday l'any 1978. Explica l'absurda i delirant història d'Ataru Moroboshi, un jove japonès pervertit i obsessionat amb totes les dones excepte una, la Lamu, una petita extraterrestre que és l'única que l'estima, però també l'única a qui ell no desitja.

En català, la traducció literal del nom de la sèrie és "Aquells desagradables extraterrestres" o "Persones impertinents del planeta Uru" (en referència al lloc de naixement de la Lamu, l'heroïna). Però a Catalunya, TV3 va traduir-ne el títol com Lamu, la petita extraterrestre.

Urusei Yatsura es considera una de les obres més grans i recordades del còmic japonès manga, a l'alçada d'Ashita no Joe de Tetsuya Chiba o Lupin III de Monkey Punch, no només per la qualitat de l'autora, que no dubtava a barrejar ciència-ficció, comèdia, romanç o mitologia, sinó perquè la seva adaptació a sèrie d'animació (anime) van convertir-la en la primera obra en què van treballar plegats grans professionals de la indústria com Mamoru Oshii, Akemi Takada i Katzuhiro Ito, entre d'altres.

Argument[modifica]

La història comença quan uns dimonis decideixen conquerir la Terra. La filla del seu rei, la Lamu, repta un humà, l'Ataru, que l'atrapi en deu dies: si ho aconsegueix, els deixaran en pau, i si no... els humans seran els seus esclaus. Finalment, l'Ataru ho aconsegueix, però una confusió fa que la Lamu cregui que li demana que es casi amb ella i queden promesos. I aquí comencen els problemes.

Ningú no dona importància al fet que la Lamu volgués esclavitzar-los, perquè tots queden captivats per la seva bellesa. La Terra s'omple d'aliens amics i enemics de la Lamu, com la Ran, la Benten, l'Oyuki, la Kurama o el Rei, que se sumen als amics de la parella, com el Megane, el Mendo, la Shinobu, la Sakura, el Cherry, la Ryuunosuke, els professors, la família de la Lamu... Una sèrie coral com n'hi ha poques. La sèrie té 195 capítols i és de la productora Kitty Films.

Personatges[modifica]

Personatges principals[modifica]

  • Lamu
La principal protagonista de la sèrie. Pertany a una raça de dimonis que van emigrar a l'espai, i tornen per conquerir la Terra. Desafien els humans que en deu dies un dels seus capturi la Lamu, la preciosa filla del rei, i l'Ataru ho intenta, però no hi té res a fer... fins que li roba els sostenidors. Murmura que ja es podrà casar, la Lamu ho interpreta com una declaració... i queden promesos. Tots els nois estan bojos per ella, però la Lamu només té ulls per a l'Ataru.
  • Ataru Moroboshi
La paraula "impresentable" va ser inventada pensant en ell. Corre darrere de totes les dones, no té vergonya, és maleducat..., però la Lamu se l'estima. La Shinobu li va prometre que es casarien si salvava la Terra, però la Lamu va pensar que es referia a ella i ara estan promesos, ella viu a casa seva i no li deixa perseguir altres dones. En el fons, l'Ataru se l'estima, però no pensa renunciar a les altres dones, i menys per una amb tant de mal geni com la Lamu.

Personatges secundaris[modifica]

  • Shinobu Miyake
Companya de l'Ataru, va oferir-se a ell si aconseguia capturar la Lamu, però va veure com, de cop i volta, l'Ataru acabava promès amb l'extraterrestre. Li va fer molt de mal, però aviat es va consolar amb el Mendo, que sembla que sí que se l'estima. Tot i la seva aparença de noia maca i tranquil·la, la Shinobu té una força sobrehumana.
  • Mendo
És l'hereu de la família més rica del Japó i no té cap problema a fer servir els seus diners i el seu enorme i ben equipat exèrcit personal per intentar matar l'Ataru, al qual odia. Estima la Shinobu, però se sent molt atret per la Lamu, i no perd ocasió per conquistar-la. Es pot dir que, a pesar de la seva rivalitat, és el millor amic de l'Ataru. És una mica cregut, i de vegades insuportable, però també resultat un dels personatges més divertits.
  • Ten
És el germanet petit de la Lamu. Porta encara bolquers de tigre, no domina gaire bé l'art de volar i té prou problemes per desplaçar-se. Decideix quedar-se a la Terra per estar amb la seva germana i convèncer-la que se n'oblidi de la bogeria de casar-se amb un inútil integral com l'Ataru. No acaba d'entendre que la seva bonica germana gran perdi el temps amb una "desferra" humana, però al final s'hi ha de resignar.
  • Ran
Era la millor amiga de la Lamu quan eren joves, van prometre que res no les separaria... però totes dues es van enamorar del mateix noi, el Rei. Al final aquest va escollir la Lamu, i la Ran es va enfadar tant que des de llavors no es parlen. Vol que la vida de la Lamu sigui tan miserable com la seva, però és molt maldestra i tot li surt malament. Intenta conquistar el Rei amb els seus encants de noieta dolça (el seu nom significa "orquídia"), a través del seu estómac, però ell no li fa ni cas.
  • Rei
El promès dimoni de la Lamu és un noi molt, molt ben plantat, però amb un problema: és estúpid. És totalment ignorant, idiota, no té cervell i l'única cosa que li interessa és menjar i la Lamu, per aquest ordre. Quan té gana es transforma en un tigre gegant, i només la Lamu el pot calmar... amb tones de menjar, és clar. És molt conscient del seu encant amb les dones, suporta la Ran perquè cuina molt bé, però vol recuperar la Lamu.
  • Àlex / Alexandra Fujinami
Àlex sembla un noi fort i ben plantat, però per sorpresa de tots resulta ser una noia que ha estat criada com un home pel seu pare, un artista marcial que no vol admetre que el seu fill és en realitat una filla. Alexandra és molt forta i té mala bava, especialment amb el pesat de l'Ataru.

Anime[modifica]

La sèrie d'anime fou adaptada per Kitty Films i l'animació fou produïda conjuntament per l'Studio Deen i l'Studio Pierrot. Fou estrenada al Japó el 14 d'octubre de 1981 fins al 14 de març de 1986 per la cadena de televisió Fuji TV. Fou dirigida per Mamoru Oshii, des de l'any 1981 fins al 1984, i després per Kazuo Yamazaki, des de l'any 1984 fins al 1986. Està formada per 195 episodis de 25 minuts de duració cadascun. La sèrie aconseguí un notable èxit d'audiència i ràpidament fou exportada a altres països.

A Catalunya, la sèrie d'anime fou emesa el 6 de desembre de 1992[1] per TV3, reemetent-se posteriorment 2 cops pel Canal 33 als matins entre 1993 i 1994. Posteriorment, es retransmetria de nou als migdies de l'any 2000 i fins a gener de 2001 a l'espai 3xl.net. De llavors ençà i a excepció d'una retransmissió al canal local Barcelona TV el 2004, no s'ha tornat a transmetre a gran escala en català.[2] També fou distribuïda a Espanya en format DVD per Jonu Media,[3] amb els doblatges en castellà i català.

Doblatge[modifica]

El doblatge al català de la sèrie es va fer durant l'any 1992 als estudis Tramontana.[2]

Personatge Seiyū
Japó
Actors de doblatge
Catalunya
Ataru Moroboshi Toshio Furukawa Raquel Capdet (eps 1-25)
Carme Capdet (eps 26-195)
Lamu Fumi Hirano Isabel Muntaner
Shutaro Mendo Akira Kamiya Joan Pera (eps 1-129)
Joaquim Sota (eps 130-195)
Shinobu Miyake Saeko Shimazu Esther Artero
Ten Kazuko Sugiyama Rosa Nualart
Cirera Ichirô Nagai Pep Ballester
Ulleres Shigeru Shiba Xavier Cassan
Sakura Machiko Washio Rosalia Baños
Permanent Akira Murayama Aleix Puiggalí
Esquifit Issei Futumata Joan Sanz
Professor d'anglès (Onsen) Michihiro Ikemizu Manel Català
Rapat Shinji Nomura Quim Mesalles
Sra Moroboshi Natsumi Sakuma Pilar Morales
Alexandre (Alex) Fujinami Mayumi Tanaka Joël Mulachs
Lan (Ran You Inoue Amèlia Ambrós
Sr. Moroboshi Kenichi Ogata Xavier Fernández (eps 1-26)
Desconegut (eps 27-195)
Sr. Fujinami Masahiro Anzai Xavier Fernández
Director de l'escola Tomoichi Mishimura Albert Socias
Pare de la Lamu Ritsuo Sawa Manel Català

Pel·lícules i OVAs[modifica]

La sèrie es va expandir a fins a 6 pel·lícules (l'última es va fer per celebrar el 10è aniversari), i 11 OVAs i 4 anys d'emissió de la sèrie amb 195 capítols.

Referències[modifica]

  1. «Servei Català del Doblatge». TV3.cat. Barcelona: Televisió de Catalunya, 2006. [Consulta: 6 març 2012].
  2. 2,0 2,1 «Fitxa doblatge Lamu, la petita extraterrestre». [Consulta: 10 setembre 2016].
  3. «Lamu - Primera Temporada». ZONADVD.com. Madrid: zonadvd networks, 23-04-2008. [Consulta: 6 març 2012].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lamu, la petita extraterrestre