Lanfeust de Troy

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesLanfeust de Troy
Tipussèrie de còmics Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorChristophe Arleston i Didier Tarquin Modifica el valor a Wikidata
Llenguafrancès Modifica el valor a Wikidata
Data d'inici1994 Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Lloc de la narracióTroy (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

GCD85576 Modifica el valor a Wikidata

Lanfeust de Troy és una sèrie de còmics escrita per Christophe Arleston i dibuixada per Didier Tarquin. Va ser publicat per Soleil Productions entre 1994 i 2000. És un dels majors èxits francesos del gènere de fantasia heroica, i ha contribuït molt a construir la notorietat de l'editorial Soleil creada per Mourad Boudjellal.

Aquest és el primer cicle de les aventures de Lanfeust, un aprenent de ferrer que viu al món màgic de Troy que decideix emprendre una recerca iniciàtica després de descobrir que té un poder extraordinari.

A força del seu èxit, el món de Troy ha estat declinat en diverses sèries addicionals, seguint les aventures dels mateixos personatges a Lanfeust des Étoiles, Lanfeust Odyssey i Gnomes de Troy o les d'altres herois d'aquest món, com ara Trolls de Troy, Les Conquérants de Troy i Les Légendes de Troy.

Resum de la història[modifica]

Troy és un planeta poblat per humans, trolls i altres criatures més o menys monstruoses:

  • Gairebé tots els humans tenen un poder màgic, que va des de fer créixer el cabell i trencar les dents, fins a fondre metall i caminar sobre l'aigua. Aquests dons només requereixen una condició, la de no allunyar-se massa d'un savi d'Eckmül, un mag que ha renunciat voluntàriament al seu propi poder per transmetre el dels altres.
  • Els trolls són criatures salvatges segons els humans, però força civilitzats des del seu propi punt de vista. Cacen gairebé qualsevol cosa que estigui al seu abast. Físicament molt forts, només temen unes poques coses, inclosa l'aigua, que podria, per a la seva gran desgràcia, rentar-les.

Tot comença quan Lanfeust, un aprenent de ferrer amb el poder de fondre el metall, adquireix l'espasa màgica del cavaller Or-Azur, l'empunyadura del qual està feta amb l'ivori d'una criatura fantàstica, el Magohamoth. Aquest contacte li dóna poder absolut, és a dir, tots els poders de manera independent, sense necessitat de relés. Aleshores, el savi del poble, el mestre Nicolède, li va proposar anar a Eckmül, capital del coneixement del món de Troy, per tal d'explicar aquest fet tan singular. Aleshores marxen, acompanyats de les dues filles del savi, la maliciosa Cixi i la bella C'ian, promesa de Lanfeust. Al llarg del camí, es troben amb el troll Hébus, que, domesticat per un encantament de Nicolède, els acompanya en la seva recerca. Aleshores s'enfronten al pirata Thanos, també sensible a l'ivori de Magohamoth, però les ambicions del qual van molt més enllà de les del seu ferrer enemic.

L'univers de Troy[modifica]

El món de Lanfeust de Troy, format només per unes quantes grans regions a la recerca original, es desenvolupa a mesura que viatgen els diferents herois, en particular Teträm o Page Blanche, respectivament personatges principals dels Trolls de Troy i Les Conquérants de Troy. Els autors també han escrit i dibuixat enciclopèdies independents relacionades amb aquest món, com el seu bestiari o una guia per entendre els trolls.

Amb la sèrie Lanfeust des étoiles apareixen nous planetes associats a partir d'ara amb tot l'univers de Troy, que inclou centenars de galàxies.

Referències culturals[modifica]

A més de l'immens univers de Lanfeust de Troy, els autors han pensat en el sentit de l'humor. Si al principi els petits missatges ocults i jocs de paraules no són nombrosos, cada cop ho són més, fins i tot preponderants en els darrers volums. S'inclouen textos ben amagats que contenen trencaclosques o minijocs, així com jocs de paraules, de vegades molt més subtils del que sembla. Així, el títol del volum 6, Emperadriu Cixi sembla a primera vista només un joc de paraules fàcil sobre l'emperadriu Sissi, però Cixi era una autèntica emperadriu xinesa.

De la mateixa manera, el volum 7, Les pétaures sa cachent pour mourir fa referència directa a la novel·la de Colleen McCullough, The Thorn Birds, en francès Les oiseaux se cachent pou mourir, l'adaptació de la qual a una sèrie de televisió amb Richard Chamberlain va tenir un cert èxit.

El volum 2, Thanos l'incongru, és una discreta picada d'ullet al llibre de Ramón Gómez de la Serna, L'incongruent (en francès Gustave, l'incongru.

Personatges[modifica]

Lanfeust[modifica]

Jove aventurer ingenu i amant de les baralles, té el poder de fondre el metall amb una mirada. Tocar l'ivori de Magohamoth li dóna poder absolut. El seu casament amb C'ian feia temps que estava planejat, però, ja no segur del seu amor, dubta. Aleshores cau sota l'encanteri de Cixi que li farà veure de tots els colors.

L'avi de Lanfeust havia estat dotat del mateix poder que després heretaria el seu nét. Quan la seva dona es va quedar embarassada del pare de Lanfeust, va coquetejar amb una altra dona que donaria a llum a la futura mare de Thanos. Això explica per què tenen el mateix poder en contacte amb el Magohamoth.

C'ian[modifica]

És una de les filles de la sàvia Nicolède (a més de la germana de Cixi) i la promesa de Lanfeust.[1] Com el seu pare, en Cian odia les coses fetes a l'últim moment, doncs és molt curosa. C'ian té el poder de curar qualsevol ferida després que es faci fosc, sempre que el subjecte estigui viu i la ferida sana. Finalment en el darrer volum de Lanfeust de Troia, es casa amb el cavaller Or-Azur.

El seu primer nom recorda el color primari cian del seu vestit. A més, Ci'an és, juntament amb Cixi, co-regent de l'emperador xinès Tongzhi.

Cixi[modifica]

És una de les filles de la sàvia Nicolède (i, per tant, germana de C'ian). La Cixi és descarada, capriciosa, però molt sensible. Té el poder de vaporitzar o congelar l'aigua. Està enamorada de Lanfeust i fa tot per atraure'l a les seves xarxes. La qual cosa pagarà quan s'enamora d'ella, deixant a C'ian amb Or-Azur.

L'origen del seu nom es revela amb l'àlbum Cixi Empress: Cixi és, amb C'ian, co-regent de l'emperador xinès Tongzhi.

Nicolède[modifica]

És sobretot el pare de C'ian i Cixi. El savi Nicolède és un dels savis d'Eckmül; els savis transmeten màgia, de manera que sense un savi, els humans no poden utilitzar el seu poder. A la seva ciutat natal, tenia una biblioteca enorme que va ser cremada pels soldats de Thanos.

Hébus[modifica]

Hébus és el troll encantat per Nicolède. Com Lanfeust, amant de les bones baralles, és el més gran amant de les begudes i els àpats abundants. És un troll especialment lligat a les seves mosques, com Fifine. Regularment en els primers volums, l'encantament es trenca i Hébus torna a fer-se ferotge, però a partir del volum 8 de la primera sèrie, ens assabentem que Hébus fins i tot sense encantament roman amb Lanfeust i el seu grup perquè "es diverteix amb ells".

Thanos[modifica]

Thanos és un pirata, germà d'un erudit d'Eckmül; a més, ell mateix hauria pogut romandre així si no hagués canviat de bàndol de sobte. El seu poder natural és teletransportar-se a qualsevol lloc. Com Lanfeust, Thanos exerceix el poder absolut quan està en contacte amb l'ivori de Magohamoth.

Thanos és assassinat per Lanfeust al final del cicle de les estrelles de Lanfeust.

Sphax[modifica]

Sphax és el déu dels diplomàtics i dels missatges i el seu nom recorda la màquina de fax. Present en secret en un banquet al qual assisteixen Lanfeust i els seus companys a l'inici del volum 5, s'encarnarà en un drac blanc que Lanfeust crea per a Cixi després d'emborratxar-se... Més tard s'incorpora al grup. És tranquil, compost i una mica cansat.

Cavaller Or-Azur[modifica]

El cavaller Or-Azur és un cavaller de les baronies, una regió on ningú té poders. Viu en un castell al costat d'un llac que recorda el llac Ness. Està bojament enamorat de C'ian, i s'acaba unint a la recerca de Lanfeust a "Les pétaures se cachent pour mourir" per tal de protegir la C'ian. Però al final de "La Bête fabuleuse", es casa amb la C'ian, i la porta a viure amb ell al seu castell, deixant sols a Cixi i Lanfeust.

Els àlbums[modifica]

Lanfeust de Troy, 1 a 8.
  1. L'ivori de Magohamoth ISBN 9782877642576 (setembre de 1994)
  2. Thanos l'incongru ISBN 9782877643061 (juny 1995)
  3. Castel Or-Azur ISBN 9782877643948 (abril 1996)
  4. Le Paladin d'Eckmül ISBN 9782877645669 (novembre 1996)
  5. Le Frisson de l'haruspice ISBN 9782877646468 (octubre 1997)[2]
  6. Cixi impératrice ISBN 9782877647953 (octubre 1998)[3]
  7. Les Pétaures se cachent pour mourir ISBN 9782877649230 (octubre 1999). Premi Alph-Art jeunesse de 9 a 12 anys al festival d'Angoulême 2000[4]
  8. La Bête fabuleuse ISBN 9782845650336 (desembre 2000)[5]
  9. La Fôret noiseuse ISBN 978-2-302-09203-7 (novembre 2021)

Obres derivades[modifica]

  • Jeu d'aventures de Lanfeust et du monde de Troy, un joc de rol (2005)

Adaptació[modifica]

Novel·lacions (de Patrick Bauwen i Chris Debien)[modifica]

  1. L'Ivoire du Magohamoth. Paris : Hachette, 2003, 284 p. ISBN 2-01-200869-0. Rééd. Hachette, 2003, 252 p. (Bibliothèque verte ; 781). ISBN 2-01-200864-X
  2. Thanos l'incongru. Paris : Hachette, 2003, 252 p. (Bibliothèque verte ; 782). ISBN 2-01-200865-8
  3. Castel Or-Azur. Paris : Hachette, 2004, 189 p. (Bibliothèque verte ; 783). ISBN 2-01-200897-6
  4. Le Paladin d'Eckmühl. Paris : Hachette, 2004, 174 p. (Bibliothèque verte ; 784). ISBN 2-01-200944-1
  5. Le Frisson de l'haruspice. Paris : Hachette, 2005, 188 p. (Bibliothèque verte ; 785). ISBN 2-01-201038-5
  6. Cixi impératrice. Paris : Hachette, 2005, 186 p. (Bibliothèque verte ; 786). ISBN 2-01-201103-9
  7. Les Pétaures se cachent pour mourir. Paris : Hachette, 2006, 190 p. (Bibliothèque verte ; 787). ISBN 2-01-201162-4
  8. La Bête fabuleuse. Paris : Hachette, 2006, 189 p. (Bibliothèque verte ; 788). ISBN 2-01-201174-8

Videojocs[modifica]

N'hi ha dos, desenvolupats per Tate Interactive i publicats per Atari SA.

sortida Nintendo DSEUR 7 de desembre de 2007

PlayStation PortableEUR 7 de maig de 2008

Notes i referències[modifica]

  1. al primer arc de les seves aventures
  2. Pétra «Mange ta soupe...». BoDoï, 3, 12 1997, pàg. 47.
  3. Xavier Glaizes «Et de Troy!». BoDoï, 15, 1 1999, pàg. 6.
  4. Thierry Groensteen et collectif. Primé à Angoulême : 30 ans de bande dessinée à travers le palmarès du festival. Éditions de l'An 2, 2003. ISBN 2-84856-003-7. 
  5. Jean-Pierre Fuéri «Lanfeust : du neuf pour le 9». BoDoï, 38, 2 2001, pàg. 10.

Bibliografia[modifica]

  • Patrick Gaumer, «Lanfeust», al Dictionnaire mondial de la BD, Paris, Larousse, 2010 (ISBN 9782035843319), p. 505.
  • Paul Gravett (dir.), «De 1990 à 1999 : Lanfeust de Troy : l'ivoire du Magohamoth», a Les 1001 BD qu'il faut avoir lues dans sa vie, Flammarion, 2012 (ISBN 2081277735), p. 613.

Enllaços externs[modifica]