Lecturas

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de publicacions periòdiquesLecturas
Tipus revista
Fitxa tècnica
Llengua castellà
Inici publicació 1917
Lloc de publicació Barcelona
Estat Espanya
Identificadors
ISSN 2014-606X
OCLC 828281256

Lloc web Lloc web oficial
Modifica les dades a Wikidata

Lecturas és una revista setmanal especialitzada en la informació sobre la crònica social i la premsa rosa.

Al 1917[1] la Sociedad General de Publicaciones va llançar Lecturas, una nova revista mensual literària que es venia als quioscos i llibreries al preu de 1,30 pessetes. Cada número constava de 120 pàgines i contenia 3 novel·les, 7 contes, 1 comèdia i 5 articles. Després d'uns pocs números, la revista va deixar de publicar-se fins al juny del 1921, quan el grup editorial Hymsa la va rellançar com "magazine per a la llar" i suplement literari de El Hogar y la Moda. La revista tenia aleshores 100 pàgines i publicava novel·les curtes, contes i obres teatrals d'autors de la talla de Jacinto Benavente, Clarín, Oscar Wilde, Azorín o Víctor Català. Les il·lustracions d'artistes d'avantguarda, com Opisso, Rafael Barradas, Junceda i Longoria, van ser el segell d'identitat de les pàgines i les portades de Lecturas.

Als anys trenta el preu de la revista va pujar a 1,50 pessetes. Des d'ençà, la publicació només es va veure interrompuda entre els anys 1937 i 1941 amb motiu de la Guerra Civil Espanyola i la immediata postguerra.

A partir del 1950 les biografies de personatges famosos i els articles de societat van començar a guanyar pes i es va publicar la primera portada fotogràfica, protagonitzada per la Marilyn Monroe. La revista també incloïa articles de divulgació científica, cròniques d'art, poesia, consells culinaris i moda. Tenia 56 pàgines i costava 7 pessetes.

Des del 1956, sota la direcció de Julio Bou Gubert, la publicació passa de mensual a quinzenal. El 1962 canvia ja de manera definitiva a revista setmanal, amb pàgines interiors en color, i comença a centrar-se en personatges de la reialesa, el cinema i la televisió. La revista va ser adquirida el 2007 pel grup editorial RBA, juntament amb la resta de publicacions d'Edipresse Hymsa.

Lecturas és la revista degana de la premsa rosa a Espanya.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]