Leopold d'Alpandeire

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLeopold d'Alpandeire

Escultura a la plaça d'Elvira (Granada), per Miguel Moreno, 1998
Biografia
NaixementFrancisco Tomás de San Juan Bautista Márquez Sánchez
24 juny 1864 Modifica el valor a Wikidata
Alpandeire (Província de Màlaga) Modifica el valor a Wikidata
Mort9 febrer 1956 Modifica el valor a Wikidata (91 anys)
Granada (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaConvent dels caputxins de Granada 
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Orde religiósCaputxins
Confessor
CelebracióEsglésia Catòlica Romana
Beatificació12 de setembre de 2010 , Armilla (Granada) nomenat per Angelo Amato, en nom de Benet XVI, i Francisco Javier Martínez, arquebisbe de Granada
PelegrinatgeGranada
Festivitat9 de febrer
IconografiaHàbit caputxí, amb barba blanca llarga

Leopold d'Alpandeire, de nom real Francisco Tomás de San Juan Bautista Márquez Sánchez (Alpandeire, Màlaga, 24 de juny de 1864 - Granada, 9 de febrer de 1956), fou un frare de l'Orde dels Germans Menors Caputxins, molt conegut per la seva caritat. És venerat com a beat per l'Església catòlica, amb una especial devoció a Granada i, en general, Andalusia.

Biografia[modifica]

Francisco Márquez Sánchez nasqué al llogarret d'Alpandeire, a la serralada de Ronda (província de Màlaga). Era el major de quatre germans, en una família modesta dedicada a l'agricultura i la ramaderia. Anà molt poc temps a l'escola, aprenent només a llegir i escriure, però mostrant molta religiositat. Ajudà la seva família, fora del temps del servei militar (1887-1888) que passà a Màlaga.

Decidí de fer vida religiosa en haver sentit la predicació de dos caputxins a la ciutat de Ronda per la beatificació de Dídac de Cadis en 1894. Després d'algunes temptatives fallides, ingressà al convent caputxí de Sevilla en 1899, on professà els vots el 1900, prenent el nom de Leopold d'Alpandeire. Fou destinat, successivament, a Antequera, Granada i Sevilla i, el 21 de febrer de 1914 novament a Granada, on passà la resta de la vida.

La major part dels següents 42 anys la passà com a frare almoiner, mendicant i demanant per tota la ciutat. Es va fer molt popular com a conseller, i molta gent li demanava consells, mediació o que pregués per ells. Era conegut com a Fray Leopoldo i "l'humil almoiner de les tres avemaries", ja que era aquesta la pregària que dedicava a qui li demanava una benedicció.

Va morir a Granada en 1956, i fou sebollit al convent de caputxins on havia viscut.

Veneració[modifica]

En morir, començà a ésser venerat per poble, i eren freqüent les cues a la capella del convent on era enterrat, per visitar-la i pregar davant el seu sepulcre: en 2010, el seu sepulcre és el lloc més visitat de Granada després de l'Alhambra, especialment els dies 9 de cada mes. El procés de beatificació s'obrí aviat, en 1961. El 12 de setembre de 2010 fou declarat beat en una multitudinària missa celebrada a la base aèria d'Armilla (Granada), en nom de Benet XVI, per Angelo Amato i l'arquebisbe de Granada Francisco Javier Martínez Fernández, amb els bisbes de Sevilla i el superior dels caputxins.[1]

Notes[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Leopold d'Alpandeire