Liadain

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLiadain
Biografia
Naixement650 Modifica el valor a Wikidata
Corkaguiny (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópoetessa, escriptora Modifica el valor a Wikidata

Liadain va ser una poeta irlandesa del segle VII.

Segons la història de Comracc Líadaine ocus Cuirithir, que data del segle IX o principis del segle x, Liadain de Corca Dhuibhne va ser una poeta irlandesa que feia un viatge a Connacht quan va conèixer a Cuirithir mac Doborchu, un poeta natiu de la zona.[1]

Cuirithir li va proposar conviure junts: "Per què no ens unim, Liadain? Seria fantàstic el nostre fill que engendraríeu". Liadain li va respondre: "No ho fem, perquè això malmetria el meu viatge. Si tornes a buscar-me a casa meva, vindré amb tu".[1] Dormiren aquella nit i es van separar l'endemà.

No obstant això, abans que ella i Cuirithir es tornessin a trobar, Liadain es va fer monja. No està clar si això és "un conflicte entre l'amor i la religió [o si] Liadain decideix posposar el matrimoni amb Cuirithir a causa dels seus interessos professionals com a poetessa itinerant".[1]

La parella busca l'ajuda espiritual de Saint Cummine. No obstant això, Cuirithir trenca el vot de castedat i és desterrat a un altre monestir per Cummine, que també es veu obligat a renunciar al seu amor a Liadain, i després travessa el mar mentre Liadain fa penitència i pregària abans de morir amb un cor trencat.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Stempel, Patrizia de Bernardo; Esser, Caren; Slocum, Jonathan. University of Texas at Austin. Old Irish Online Lesson 5, 2016. 

Enllaços externs[modifica]