Llanxa de desembarcament

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Llanxa de desembarcament holandesa.
Llanxa de desembarcament usada durant la Invasió de Normandia en la Segona Guerra Mundial.
Una llanxa de desembarcament utilitària de l'Armada dels Estats Units s'aproxima per descarregar proveïments i equips durant un exercici en Ternate, Cavite, Filipines.
Llanxa de desembarcament espanyola LCM-1I.

Les llanxes de desembarcament són embarcacions de grandària mitjana o petit usades per transportar una força de desembarcament formada per tropes, vehicles i equipament, des del mar cap a la costa durant un assalt amfibi. Són indispensables en accions amfíbies, com les realitzades a Normandia i les illes del Pacífic durant la Segona Guerra Mundial. Aquesta època va ser el punt àlgid de l'ús de llanxes de desembarcament, amb una significativa quantitat de diferents dissenys produïts en grans quantitats per Estats Units i el Regne Unit.

A causa de la necessitat d'avançar sobre una platja designada, les llanxes de desembarcament de la Segona Guerra Mundial tenien un fons pla, i molts dissenys tenien la seva part frontal aplanada, sovint amb una rampa que es podia baixar, en comptes d'una proa normal. Això feia que fossin difícils de controlar i molt poc confortables en mar picat. El lloc de control (massa rudimentari com per cridar-ho pont) d'una llanxa de desembarcament d'assalt (en anglès: Landing Craft Assault, LCA) i embarcacions similars, així com els motors, estaven normalment en l'extrem darrere d'aquesta. En tots els casos, elles eren conegudes per una abreviatura derivada del nom oficial més que pel nom complet.

Origen[modifica]

Platja Anzac 4° Bn de desembarcament 8am 25 d'abril de 1915.

En els dies de la navegació a vela, els pots de la nau era usats com a llanxes de desembarcament. Aquests pots a rem eren suficients, si alguna cosa ineficients, en una època en la qual els infants de marina eren efectivament infanteria lleugera, principalment participant en campanyes de petita escala en allunyades colònies contra els mal equipats oponents natius. Amb el propòsit de recolzar les operacions amfíbies durant el desembarcament en Pisagua i transportar significatives quantitats de càrrega i desembarcar les tropes directament en una costa no preparada, el govern de Xile va construir llanxes de desembarcament de fons pla, cridades rambleres. Aquestes van transportar 1200 homes en el primer desembarcament i van rebre 600 homes addicionals en menys de dues hores per al segon desembarcament.

No obstant això durant la Primera Guerra Mundial, la mobilització en massa de tropes equipades amb armes de tir ràpid va convertir ràpidament a aquells vaixells en obsolets. Al febrer de 1915 es van impartir ordres per al disseny d'embarcacions de desembarcament construïdes específicament per a aquest propòsit. Es va crear un disseny en quatre dies que va resultar en una comanda de 200 Lighters X (en català: Lleugers X) amb una proa en forma de cullera per encallar-se a les platges i deixar caure una rampa frontal. El primer ús va ocórrer després que aquestes embarcacions van ser remolcades al mar Egeo i es van emprar reeixidament en els desembarcaments del 6 d'agost en Suvla, batalla de Galípoli.

Els X Lighters, cridats pels soldats 'escarabats', desplaçaven 135 tones i estaven basats en les barcasses londinenques de 32,20 m de llarg, 6,4 m d'ample i 2,29 m de calat. Els motors, encara que usaven normalment petroli pesat, funcionaven amb qualsevol cosa que estigués disponible. Alguns van ser convertits per transportar aigua potable i van ser renombrados L Lighters. Els britànics van usar cinc d'aquestes embarcacions durant l'evacuació de Dunkerque.

Es va desenvolupar un pla per desembarcar carros de combat pesats britànics des de pontones en suport durant la Tercera Batalla de Yprés però est va ser abandonat.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès

Els britànics van produir la llanxa de desembarcament motoritzada (en anglès: Motor Landing Craft) l'any 1920, la qual podia posar directament a la platja els tancs mitjans d'aquesta època. Des de l'any 1924 va ser usada amb llanxes de desembarcament en els exercicis anuals de desembarcaments amfibis. Més tard va ser cridada Landing Craft, Mechanized (LCM) (Llanxa de Desembarcament, Mecanitzada). En la dècada de 1930, l'Exèrcit Britànic va dur a terme exercicis d'assalt amfibi de nivell de divisió. Després d'una recerca realitzada pel Centre d'Entrenament i Desenvolupament Inter-Serveis (en anglès: Inter-Service Training and Development Centri) l'any 1938 va ser dissenyada una embarcació usada per al desembarcament d'infanteria, la llanxa de desembarcament d'assalt (en anglès: Landing Craft Assault) i un nou disseny per desembarcar un carro de combat, la Llanxa de Desembarcament Mecanitzada (en anglès: Mechanized Landing Craft (o LCM 1).

Estats Units va reviure i va experimentar l'aproximació moderna a la guerra amfíbia entre l'any 1913 fins a mitjan dècada de 1930, quan l'Armada dels Estats Units i el Cos d'Infanteria de Marina es van interessar a establir bases avançades en països enemics durant temps de guerra; la Base Avançada de la Força (en anglès: Advanced Base Force) prototip va evolucionar oficialment en la Força de Marines de la Flota (en anglès: Fleet Marine Force, FMF) l'any 1933. L'any 1939, durant els Exercicis de Desembarcament de la Flota (en anglès: Fleet Landing Exercises), el FMF es va interessar en el potencial militar del disseny d'Andrew Higgins d'una llanxa motoritzada de petit calat. Aquestes LCVP, sobrenomenades les 'Llanxes de Higgins', van ser revisades i autoritzades per l'Oficina de Construccions i Reparacions Navals dels Estats Units. Ràpidament, les llanxes Higgins van ser desenvolupades en un disseny final amb una rampa i van ser construïdes en grans quantitats.

Tipus de la Segona Guerra Mundial[modifica]

La Llanxa de Desembarcament de Navegació (en anglès: Landing Craft Navigation, LCN) de nou tones van ser usades per les "Partides de Pilotatge d'Assalt d'Operacions Combinades" (en anglès: Combined Operations Assault Pilotage Parties) britàniques (tripulades pels Royal Marines i Special Boat Service) per explorar els llocs de desembarcament.

Les Llanxes de Desembarcament de Control (en anglès: Landing Craft Control, LCC) eren embarcacions de 56 peus de l'Armada dels Estats Units, que solament transportaven una tripulació d'Exploradors i Incursores i el recentment desenvolupat radar. El seu treball principal consistia a trobar i seguir les rutes més segures cap a la platja, sendes que havien estat netejades d'obstacles i mines. Hi havia solament vuit d'aquests en tota la invasió de Normandia (dues per cada platja). Després de liderar la primera ona, aquestes embarcacions van tornar i van portar a la segona ona. Després d'això, van ser utilitzades com a recursos de comandament i control de propòsit general durant la resta de la invasió.

Les llanxes de desembarcament més petites eren els amfibis tals com el vehicle de desembarcament de tracció per erugues (Landing Vehicle Tracked, LVT) dissenyat per Estats Units, un transport de personal amfibi (algunes vegades blindat). Aquests tenien una capacitat de portar tres tones. Els britànics van introduir el seu propi amfibi, anomenat Terrapin.

La llanxa de desembarcament més petita pròpiament tal nord-americà era la Llanxa de Desembarcament per a Personal, Gran (en anglès: Landing Craft Personnel, Large, LCPL) de 10 tones. La més petita britànica era la Llanxa de Desembarcament d'Assalt (en anglès: Landing Craft Assault, LCA) de 13 tones. Aquestes eren llanxes petites que eren transportades per vaixells més grans i baixades a l'aigua enfront de la platja objectiu. Normalment, transportaven a 36 soldats totalment equipats. Algunes vegades la LCPL venia amb una cabina de pilotatge tancada i sovint era usada com a pot de comandament. Mancava d'una rampa de càrrega, però la LCA si la tenia.

La Llanxa de Desembarcament Vehicles/Personal (en anglès: Landing Craft Vehicle/Personnel, LCVP) nord-americà, també coneguda com un Higgins Boat (en castellà: Pot Higgins), era una variant més flexible de la LCPL amb una àmplia rampa. Podia transporta 36 soldats, un vehicle petit com un Jeep o una quantitat equivalent de càrrega.

La Llanxa de Desembarcament Mecanitzada (en anglès: Landing Craft, Mechanized) era més gran (36 tones), capaç de transportar un tanc petit o 100 soldats.

Cap de les embarcacions anteriors era capaç de realitzar un viatge més llarg que aproximadament entre 6 i 12 hores, principalment per limitacions en la quantitat de combustible transportada. La Llanxa de Desembarcament d'Ús General (en anglès: Landing Craft Utility, LCU) és usada per transportar equips i tropes cap a la costa. Aquestes són capaços de transportar vehicles amb erugues o de rodes, i tropes des dels vaixells d'assalt amfibi fins als caps de platja o molls.

La LCI(L) 196 i un DUKW durant la invasió de Sicília l'any 1943 durant la Segona Guerra Mundial.

Després estava la Llanxa de Desembarcament d'Infanteria (Gran) (en anglès: Landing Craft Infantry (Large) o LCI(L)), capaç de realitzar viatges llargs per si mateixa. Algunes van salpar directament des del Regne Unit per prendre part en els desembarcaments de l'Operació Torch i en les operacions de salt d'illes realitzada per l'Armada dels Estats Units a través del Pacífic. Les LCI(L) tenien aproximada158 peus (48 m)ent  peus ( m) de llarg, 23 peus (7 m)  ( m) d'ample i transportaven aproximadament 200 soldats. Existien diversos subtipos d'embarcacions, amb la versió de transport d'infanteria de la LCI(L) sent la més freqüent, però també van servir com a plataforma de llançaments de coets (LCI(R)) i per instal·lar morters (M) i canons (G), així com vaixell almirall de flotilla (FF). Mentre que estava dissenyada per encallar a la platja, aquestes tendien a tenir una proa normal amb rampes instal·lades a cada costat perquè les tropes poguessin descendir. Les LCI van ser reclasificadas per Estats Units com a Vaixell de Desembarcament d'Infanteria (en anglès: Landing Ship Infantry, LSI) l'any 1949.

Una de grandària similar era la Llanxa de Desembarcament Tancs (en anglès: Landing Craft Tank, LCT), que podia transportar fins a quatre tancs o altres vehicles. Aquestes tenien una rampa al capdavant que es baixava perquè els vehicles poguessin descendir a la platja. Un espai obert darrere de la rampa, la coberta de tancs, era on se situaven els vehicles. Existien molts dissenys i grandàries diferents.

El següent pas en grandària era el Vaixell de Desembarcament Tancs (en anglès: Landing Ship Tank, LST). Est portava més vehicles que la LCT (20 en les versions nord-americanes) i posseïen proes d'aspecte normal, encara que realment les proes estaven formades per portes que s'obrien perquè es pogués desplegar una rampa de baixada. Totalment carregada, aquests vaixells desplaçaven més de 3.000 tones, això era més que el que desplaçaven qualsevol destructor de l'Armada Real d'aquest període.

Finalment, hi havia el Vaixell de Desembarcament Dic (en anglès: Landing Ship Dock, LSD), que posseïa un gran compartiment obert en la part posterior. En obrir una porta en la popa i inundant compartiments especials feia que aquesta àrea fos accessible des de navegant directament des del mar per a embarcacions de la grandària de les LCI, permetent-los entrar i sortir usant les seves pròpies mitjà de propulsió. La nomenclatura britànica inicial usava diferents tipus de noms que van portar a l'ús de variacions tals com a Llanxa de Desembarcament d'Assalt (en anglès: Assault Landing Craft), Llanxa de Desembarcament d'Infanteria (en anglès: Infantry Landing Craft) i Llanxa de Desembarcament Tancs (en anglès: Tank Landing Craft).

A causa de la seva petita grandària, la majoria no rebia noms i simplement els eren assignats nombres, per exemple: LCT 304. Els LST eren una excepció a això, atès que eren d'una grandària similar a la d'un creuer petit. Tres LST construïts pels britànics també van ser batejats com HMS Bóxer, HMS Bruiser i HMS Thruster, que eren més grans que el disseny nord-americà. També estaven equipats amb xemeneies adequades.

Armament[modifica]

Molts DUKW van ser equipades amb metralladores antiaèries Browning calibre .50. A les tripulacions de les LCA els lliuraven metralladores Lewis calibri .303 per ser usades com a protecció antiaèria, o contra blancs costaners muntada en una posició protegida en la part davantera a babord de l'embarcació. Els models posteriors estaven equipades amb dos morters de 2 polzades (51 mm)  ( ) i dues metralladores Lewis o Bren de calibre.303. Les tripulacions de les LCM 1 estaven equipades amb metralladores Lewis, i moltes LCM 3 tenien muntades metralladores Browning calibre.50 per a protecció antiaèria. També es presentaven oportunitats perquè les tropes a bord poguessin usar les seves pròpies armes.

Les LCI i les LCT portaven armes tals com el canó d'Oerlikon de 20 mm instal·lat a cada costat de l'estructura del pont. Les LST tenien un armament més pesat.

Llanxes de desembarcament de l'Armada Imperial Japonesa[modifica]

L'Armada Imperial Japonesa va operar els següents tipus de llanxes de desembarcament durant la Segona Guerra Mundial:

  • Chuhatsu
  • Daihatsu
  • Mokusei Daihatsu
  • Shohatsu
  • Toku Daihatsu

Llanxes de desembarcament especials de la Segona Guerra Mundial[modifica]

Algunes llanxes de desembarcament van ser convertides per a propòsits especials ja fora per protegir a altres llanxes de desembarcament durant els atacs o com a armes de suport durant els desembarcaments.

Llanxa de desembarcament d'assalt (eriçó)[modifica]

La LCA(HR) (en anglès: Landing Craft Assault, Hedgehog) era una LCA britànica convertida. Estava equipada amb una bateria de 23 morters d'espiga, l'arma antisubmarina Eriçó de l'Armada Real, en comptes de tropes. Els morters eren disparats com una barrera cap a la platja per netejar les mines i altres obstacles situats en ella. Havent disparat els seus morters i acabat amb el seu servei, la LCA(HR) deixaria l'àrea de la platja. Elles eren remolcades a la platja objectiu per mitjà d'embarcacions més grans, tals com un LCT, mentre s'usaven equips d'assalt dels Enginyers Reals equipats amb els seus vehicles i equips especialitzats per completar la neteja de la platja. Van ser usades tres flotilles (compostes de 18, 18 i 9 embarcacions) a les platges Juno, Gold i Sword.

Llanxa de desembarcament antiaèria[modifica]

LCF 24

La Llanxa de Desembarcament Antiaèria (en anglès: Landing Craft Flak, LCF) era una conversió d'una LCT, amb el propòsit de donar suport antiaeri al desembarcament. Elles van ser usades per primera vegada en el desembarcament de Dieppe a principis de l'any 1942. La rampa era soldada i es construïa una coberta damunt de la coberta de tancs. Estaven equipades amb diversos canons antiaeris lleugers, una configuració típica era de vuit canons de 20 mm Oerlikon i quatre "pom-poms" QF de 2 lliures i tenien una tripulació de 60. En els exemplars britànics l'operació de l'embarcació era la responsabilitat de la tripulació de Real Armada i els canons eren operats per Infants de Marina. Aquestes eren comandades per dos oficials de l'Armada i dos oficials de la Infanteria de Marina.

Llanxa de desembarcament artillada[modifica]

LCG (L) 680

La Llanxa de Desembarcament Artillada (en anglès: Landing Craft Gun, LCG) va ser una altra conversió d'una LCT, ideada amb el propòsit de donar suport artillero al desembarcament. A més de l'armament de canons antiaeris Oerlikon de 20mm normal d'una LCT, cada LCG(Mitjana) tenia instal·lat dos canons-howitzer de 25 lliures en muntatges blindats, mentre que les LCG(L)3 i LCG(L)4 ambdues tenien dos canons navals de 4,7 polzades (119,4 mm). La tripulació era similar a la de la LCF. Les LCG van jugar un molt important paper en les operacions de Walcheren a l'octubre de 1944.

Llanxa de desembarcament llançacoets[modifica]

La Llanxa de Desembarcament de Tancs (Llançacoets) (en anglès: Landing Craft Tank (Rocket), LCT(R)), era una LCT modificada per portar una gran quantitat de llançadors per usar els coets britànics RP-3 de "60 lliures (27 kg)  ( )" muntats sobre la coberta de tancs. Tot el conjunt de llançadors sumaven més d'1.000 i les recarregues totalitzaven 5.000 unitats mantingudes sota coberta. Es deia que el poder de foc era equivalent al proporcionat per 80 creuers lleugers o 200 destructors.

El mètode d'operació era ancorar enfront de la costa apuntat cap a on s'anava a realitzar el desembarcament. La distància a la platja era mesurada usant un radar i s'ajustava l'elevació dels llançadors d'acord amb la distància calculada. La tripulació es protegia sota coberta, excepte per l'oficial al comandament que s'instal·lava en un espai protegit per disparar els llançadors, la seqüència de llançament era activada elèctricament. El llançament podia incloure a tot el conjunt de llançadors o files individuals de coets.

Una recarrega completa era una operació molt intensiva en mà d'obra i almenys una LCT(R) es va posar al costat d'un creuer per obtenir l'ajuda d'una partida de treball proporcionada pel vaixell més gran per assistir-ho en el procés de recarrega.

Llanxa de desembarcament de suport[modifica]

LCS 256 - una LCS(L)

Les Llanxes de Desembarcament de Suport (en anglès: Landing Craft Support, LCS) eren usades per donar suport de foc proper a les operacions de desembarcament.

Les Llanxes de Desembarcament de Suport (Mitjà) (en anglès: Landing Craft Support (Medium), LCS(M)), Mark 2 i Mark 3 van ser usats per les forces britàniques en les operacions de desembarcament de Normandia. Les tripulacions pertanyien a l'Armada Real i els Infants de Marina Reals operaven les armes: dues metralladores Vickers de 0,5 polzades (12,7 mm) i un morter de 4 polzades (102 mm) Metralladora VickersMetralladora Vickers) per disparar projectils de fum.

A la Llanxa de Desembarcament de Suport (Gran) Fairmile H (en anglès: Landing Craft Support, Large, LCS(L)) se li va agregar blindatge al seu casc de fusta i una torreta amb un canó antitanc instal·lada en ella. La LCS(L) Mark 1, tenia una torreta d'un acte blindat Daimler amb el seu canó QF de 2–lliures (40 mm). El Mark 2 tenia un canó antitanc QF de 6–lliures (57 mm).

La Llanxa de desembarcament de suport nord-americà era més gran, cadascuna armada amb un canó de 3 polzades (76 mm)  ( ), diversos canons més petits i 10 lançacoets Mk 7.

Vaixell de desembarcament inflable[modifica]

Sovint els bots inflables eren usats per desembarcar tropes en operacions amfíbies, que havien estat portades en transports d'alta velocitat i submarins. Estats Units va usar dos tipus de pots inflables, un Pot de Desembarcament, Goma (Petit) (en anglès: Landing Craft, Rubber (Small), LCR-S) de 7 homes i un Pot de Desembarcament, Goma (Gran) (en anglès: Landing Craft, Rubber (Large), LCR-L) de 10 homes.

Llanxes de desembarcament actuals[modifica]

Embarcacions pertanyents a l'Exèrcit dels Estats Units Brandy Station (LCU-2005) i El Caney (LCU-2017) atracades en Port Canyar, Florida.
La LCU-1656 s'allunya del vaixell USS Bataan (LHD-5) durant les operacions d'ajuda després de l'Huracà Katrina en 2005.

Llanxes de desembarcament i d'ús general mecanitzades amfíbies[modifica]

Les llanxes de desembarcament i d'ús general mecanitzades són més comunament conegudes com a llanxes o pots de desembarcament amfibi. Aquestes eren del mateix tipus utilitzat durant la Segona Guerra Mundial i mentre que les llanxes de desembarcament mecanitzades actuals són similars en la seva construcció, s'han realitzat moltes millores. Normalment usen motors diésel, les llanxes de desembarcament (tals com la LCM-8 de l'Armada dels Estats Units) són capaces de portar una càrrega militar de 183 tones a una velocitat de 22 km/h, podent portar equips pesats tals com a carros de combat M1 Abrams. Normalment les llanxes de desembarcament amfibi tenen instal·lades diverses metralladores o armes similars per ser usades en defensa de les tropes i vehicles que porta en el seu interior.

Llanxes de desembarcament aerolliscants[modifica]

Llanxa aerolliscant del tipus hovercraft.

Una llanxa de desembarcament aerodeslizante està basada en un aerolliscador multipropòsit de grandària petita a mitjà, també se'l coneix com una embarcació de "sobre la platja" (en anglès: Over The Beach, OTB), aquest tipus d'embarcacions permeten que les tropes i materials puguin tenir accés a més del 70 per cent de la línia costanera del món, mentre que les embarcacions de desembarcament tradicionals solament poden accedir al 15 per cent d'aquesta línia costanera. Com les llanxes de desembarcament mecanitzades, aquestes embarcacions usualment estan equipades amb metralladores, encara que també poden estar equipades amb lanzagranadas i armes pesades. Aquest tipus d'embarcacions són usades per l'Armada dels Estats Units, la Real Armada britànica, l'Armada de Rússia i l'Armada Grega.

Barcasses de desembarcament[modifica]

Sistema de traspàs de càrrega de l'Armada dels Estats Units - les actuals barcasses de desembarcament.

Les barcasses de desembarcament van ser adaptacions com a embarcacions de desembarcament de les barcasses del Tàmesi i de les gabarras britàniques. En grandària elles estaven entre les llanxes de desembarcament i dels vaixells de desembarcament. Elles van ser usades en totes les platges durant els desembarcaments a Normandia manejades per tripulacions britàniques.

Algunes estaven equipades amb motors mentre que unes altres van ser remolcades fins a les platges. Van ser usades per a la defensa, transport, logística (menjar, aigua i combustible) i reparacions (equipades com a tallers).

Aquelles equipades per transportar vehicles estaven configurades amb una rampa instal·lada en la part posterior i havien d'apropar-se retrocedint a les platges. Aquestes usaven altres vaixells de cabotatge per ser empeses o retirades des de les platges.

Dues flotilles van ser configurades com a "barcasses antiaèries" per proporcionar defensa a les platges. De la mateixa manera que les llanxes de desembarcament, les barcasses estaven equipades amb canons antiaeris: dos Bofors de 40 mm i dos Oerlikon de 20 mm, amb artilleros de l'exèrcit i tripulació de l'armada.

La Barcassa de desembarcament amb una cuina (en anglès: Landing Barge, Kitchen, LBK) estava configurada com una gran superestructura que contenia una cuina. Amb una tripulació de més de 20 tripulants aquestes naus podien transportar menjar per 800 persones per una setmana i oferir 1.600 menjars calents i 800 menjars freds per dia, incloent pa acabat de sortir del forn.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Vaixells i Embarcacions Amfíbies Nord-americanes: Una Història Il·lustrada del Disseny, per Norman Friedman. (anglès)