LletrA
LletrA és un projecte universitari dedicat a l'estudi i difusió de la literatura catalana a Internet, impulsat per la Universitat Oberta de Catalunya amb l'Institut Ramon Llull. Del 2004 fins al 2012 comptà amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes.[1][2][3] Els seus inicis són la publicació en línia, el mes de desembre de 2000, d'articles sobre literatura catalana generats pels Estudis de Filologia Catalana de la UOC.[4] L'any 2001 es van crear les primeres pàgines web d'autors i obres catalanes, que han anat augmentat exponencialment des d'aleshores. Ha creat i actualitza nombrosos projectes digitals com ara el portal LletrA, d'autors i obres, en tres versions lingüístiques: català, castellà i anglès, amb informació crítica sobre els autors de diferents períodes, a més de panorames generals sobre èpoques i temes; el web Música de poetes o la publicació mensual Argus.[5]
El projecte ha desenvolupat també nombroses exposicions virtuals, projectes presencials/virtuals en sinergia amb institucions públiques i privades, a més de diversos recursos web, eines i metodologies per a l'ensenyament-aprenentatge de la literatura catalana en línia, com ara la Viquilletra, realitzada conjuntament amb el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya,[1] o Mestresclass, en col·laboració amb l'ARA. Algunes de les seves iniciatives de difusió de la poesia a les xarxes socials són els vídeos Poesia Dibuixada (amb Catorze) o el Dia de la poesia catalana a internet (17 de març), impulsat des de 2011 en col·laboració amb Catalunya Ràdio i altres socis.[6][7][8][9][10]
Juntament amb la Fundació Lluís Carulla i els Premis Baldiri Reixac han creat un premi per a la millor experiència docent en l'ús de les TIC a les aules de llengua i literatura catalanes. Amb la Fundació Prudenci Bertrana, convoquen el Premi LletrA de projectes digitals a Internet en el marc dels Premis Literaris de Girona per destacar anualment el millor projecte digital, escrit en qualsevol idioma, que promocioni la literatura catalana a la xarxa.[11][12]
Referències
[modifica]- ↑ 1,0 1,1 «Literatura en xarxa». L'Internauta, 22-03-2011.
- ↑ Pantaleoni, Ana «Navegar entre lletres». El País, 14-12-2000.
- ↑ «Una web de la UOC recull informació dels autors, obres, llibres i editorials de la literatura catalana». Europa Press. VilaWeb, 12-12-2000.
- ↑ «La UOC posa en marxa un nou portal de literatura catalana». VilaWeb, 12-12-2000.
- ↑ «'Lletra' es consolida com un dels principals espais a Internet sobre literatura catalana». Agència Catalana de Notícies. 324.cat, 17 dd'abril 2009.
- ↑ «Dia de la poesia catalana a internet». Corporació de Ràdio Televisió de Catalunya, 2013. [Consulta: 10 gener 2017].
- ↑ «L'etiqueta #jollegeixo omple el Twitter de versos en el dia de la poesia catalana a Internet | BTVNOTICIES.cat». www.btv.cat. [Consulta: 10 gener 2017].
- ↑ Partal, Vicenç «Els versos comencen a omplir les xarxes socials». VilaWeb.cat.
- ↑ «Els lectors de poesia omplen la xarxa de versos amb #jollegeixo». Ara.cat.
- ↑ Europa Press «Els versos inunden les xarxes socials per celebrar el Dia de la poesia catalana a Internet». aldia.cat, 16-03-2013.
- ↑ «La UOC i la Fundació Prudenci Bertrana convoquen el premi Lletra a la millor web de literatura catalana». Europa Press. VilaWeb, 30-03-2001.
- ↑ «Veus literàries a la xarxa». El Punt Avui, 30-09-2011.
Enllaços externs
[modifica]- LletrA (en català, castellà i anglès)