Lliga de Defensa de l'Arbre Fruiter

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesButlletí de la Lliga defensa del arbre fruiter
Tipusorganització Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
LlenguaCatalà
Data d'iniciGener de 1909
Data de finalitzacióJuliol de 1936
Dades i xifres
Periodicitat1 número al més (sempre que es creu convenient)
ÀmbitMoià i rodalia
TemaInformació local
PreuGratuït als socis

La Lliga de Defensa de l'Arbre Fruiter fou una institució catalana nascuda l'any 1904 i impulsada pel tenor Francesc Viñas. Aquesta tingué com a òrgan de comunicació un butlletí que es publicà entre 1909 i 1936 amb la col·laboració de personalitats destacades de la vida local i fins i tot catalana.

Segons el propi butlletí, la lliga estava dedicat als interessos morals, socials i agrícoles de la comarca. A més, estava directament relacionada amb l'Església Catòlica, sent editada a la població de Vic i amb el Bisbe de Vic com a organitzador de la Lliga.

Aquest butlletí, semblant a un diari local, es dividia en diverses seccions; La més important fou la de societat, que s'encarregava de comunicar als socis de la Lliga dels successos de la vila. També tenia altres seccions, com la propaganda a obres morals i socials, d'agricultura, la divulgació de pràctiques modernes i més endavant també fora incorporat un resum dels partits de futbol que jugava el Club Esportiu Moià.

Com a curiositats, es poden llegir cròniques del pas per Moià d'Alfons XIII d'Espanya i l'accident de la seva comitiva a la població de Collsuspina, del partit de Festa Major en que participà el Futbol Club Barcelona[1] o de la passejada militar en que participà José Antonio Primo de Rivera fill del general Miguel Primo de Rivera Orbaneja.[2]

Referències[modifica]