Llotja d'Alcanyís

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Llotja d'Alcanyís
Imatge
Dades
TipusLlotja i monument Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicgòtic tardà Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaAlcanyís (Baix Aragó) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 03′ 02″ N, 0° 07′ 57″ O / 41.0506°N,0.1325°O / 41.0506; -0.1325
Bé d'interès cultural
Data3 juny 1931
IdentificadorRI-51-0000928
Codi SIPCA7-INM-TER-019-013-005 Modifica el valor a Wikidata

La llotja de Alcanyís és un edifici del gòtic tardà aragonès del segle xv de la localitat d'Alcanyís, a la província de Terol (Aragó). Al costat de la casa consistorial, edifici renaixentista, forma un conjunt monumental situat al centre històric de la localitat, al costat de la col·legiata de Santa Maria.

Actualment, és considerada com BIC (Bé d'Interès Cultural); va ser declarada Monument historicoartístic pertanyent al Tresor Artístic Nacional mitjançant decret de 3 de juny de 1931.[1] El 2004 es va publicar una nova declaració d'entorn.

La llotja data del segle xv i consta d'un pis baix obert per mitjà de tres grans arcs apuntats al pòrtic, decorats amb arquets menors en l'intradós, en la seva part interna. Dos dels arcs són lobulats, i el pis està cobert amb voltes de creueria.

El pis superior, a manera de galeria aragonesa d'amplis arcs de mig punt amb columna, es va afegir al segle xvi arran de la construcció de la casa consistorial. Finalment, presenta com a rematada un ràfec molt volat amb llunetes i òculs del segle xviii.

El seu interior ha sofert moltes remodelacions i en l'actualitat acull les dependències administratives de l'empresa Foment d'Alcanyís SLU (de capital 100% municipal) i els despatxos dels partits polítics del consistori, així com altres dependències de l'Ajuntament de la capital baixaragonesa.

Notes[modifica]

  • Aquest article està basat en la informació obtinguda de la fitxa del monument en el SIPCA ("Sistema de Información del Patrimonio Cultural Aragonés") http://www.sipca.es/censo/7-INM-TER-019-013-005/La/Lonja.html#masinfo.
  • Aquest article és una obra derivada de la disposició relativa al procés de declaració o incoació d'un Bé d'Interès Cultural publicada en el BOA Núm 44 el 16 d'abril de 2004, que està lliure de restriccions conegudes sota la llei de drets d'autor de conformitat amb el que disposa l'article 13 de la Llei de Propietat Intel·lectual estatal.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Llotja d'Alcanyís
  1. Decreto del Ministerio de Instrucción Pública y Bellas Artes publicado en la Gaceta de Madrid n.º 155 de 4 de junio de 1931, disponible en línea en: .