Logo de Google

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre detalls del Logo de Google. Si cerqueu el significat genèric de "Doodle" - gargots fets de forma semi-inconscient, vegeu «Doodle».
Logotip usat a partir del 1 setembre 2015
El logotip que va tenir Google des del setembre de 2013 a setembre de 2015
El logotip que va tenir des del 2010 al 2013
Antic logo de Google (de 1999 a 2010)
Segon logotip de Google, de 1998 al 1999
El primer logotip de Google que va tenir en la seva creació

Google ha tingut diversos logotips des de la seva creació. El logotip actual va ser dissenyat pel dissenyador Kedar Ruth, basat en el tipus de lletra Catull. Per celebrar esdeveniments especials, Google canvia el logo tradicional per un d'al·lusiu a l'esdeveniment, cosa que és denominada doodle.[1]

[modifica]

En els inicis de Google, Sergey Brin, fundador de Google juntament amb Larry Page, van crear una versió del logotip amb l'ajut del programa de retoc fotogràfic GIMP. El signe d'exclamació col·locat al final del logotip va ser copiat de Yahoo!

Google Doodle[modifica]

El primer Google Doodle que va aparèixer a la pàgina principal del motor de cerca va ser Burning Man el 30 d'agost de 1998. Els logotips posteriors de Google van ser dissenyats pel dissenyador gràfic Dennis Hwang, qui va ser contractat per Larry Page i Sergey Brin, per dissenyar un logotip que representés el Dia de la Bastilla. Dennis segueix sent el dissenyador dels logotips de Google.

Alguns logotips de Google s'han dissenyat per commemorar esdeveniments internacionals[2] i per celebrar aniversaris de persones famoses, com ara Isaac Albéniz, John Lennon, Andy Warhol, Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Rabindranath Tagore, Louis Braille, Percival Lowell, Nikola Tesla, Enric Granados, Béla Bartók, René Magritte, Michael Jackson, Freddie Mercury, Akira Kurosawa, H. G. Wells, Charlie Chaplin, Manuel de Falla, Samuel Morse, Hans Christian Oersted, Mahatma Gandhi, Diego Rivera, Antonio Vivaldi i Robert Noyce. Els Google Doodles són usats sovint per commemorar esdeveniments importants de l'empresa, com l'aniversari de Google.[3]

Doodle4Google[modifica]

Google organitza concursos per a estudiants en els quals cadascú ha de crear el seu propi logotip basat en un tema triat per Google. El guanyador té dret a viatjar a Googleplex i la inclusió del seu logotip a la pàgina principal de Google per un dia.

Logo incolor[modifica]

El logotip incolor

Quan es recorden o succeeixen esdeveniments tràgics, Google reemplaça el logotip clàssic per un altre d'incolor, sovint durant diversos dies. La primera aparició d'aquest logotip va ser a la pàgina principal de Polònia de Google per recordar l'accident d'avió en què va morir el President Lech Kaczyński l'abril de 2010. Uns dies més tard, el logotip va ser utilitzat a la Xina i Hong Kong per retre homenatge a les víctimes del terratrèmol a Qinghai.

Logo Pac-Man[modifica]

El divendres 21 de maig de 2010, el 30è aniversari del joc d'arcade Pac-Man, Google va donar a conèixer el seu primer logotip interactiu a tot el món. Les persones que van visitar Google podien jugar Pac-Man al logo, que incloïa les lletres de la paraula 'Google' al laberint de Pac-Man. També el logo imitava els sons d'aquest joc d'arcade original. El botó «Segur que tinc sort» es va substituir per un «Inseriu una moneda». En prémer aquest botó es podia jugar Pac-Man en el logotip. En pressionar una altra vegada, apareixia Ms Pac-Man (La Sra Pacman) perquè 2 persones juguessin al mateix temps, el jugador 2 usava les tecles W, A, S, D tecles per jugar, i el jugador 1 les fletxes del teclat. Si es premia per tercera el botó es realitzava la recerca «Segur que tinc sort». El logo va ser tret el diumenge 23 de maig 2010, i es va substituir amb el logo normal. Més tard aquest dia, Google va llançar[4] un lloc web permanent de Google Pac-Man, a causa de la popularitat en la utilització del logotip jugable,[4] amb la mateixa funcionalitat que va tenir en el seu llançament original.

Referències[modifica]

  1. Google, Història dels doodles[Enllaç no actiu]
  2. Recull dels logotips de Google dissenyats pel món àrab i el Pròxim Orient: Interpretant el món àrab i l'islam.
  3. En aquesta pàgina es troben tots els logotips de google: http://www.google.cat/doodles/finder/2012/All%20doodles[Enllaç no actiu] (per canviar d'any cal canviar a la direcció el 2012 per l'any desitjat)
  4. 4,0 4,1 «Official Google Blog: PAC-MAN rules!».

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Logo de Google