Louis Hjelmslev

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Louis Hjelmslev (1899 - 1965) va ser un lingüista danès que destacà en la lingüística sincrònica seguint les idees de Saussure. Pertany a l'escola del Cercle Lingüístic de Copenhaguen, que va treballar dins l'àmbit de l'epistemologia de l'estructuralisme. És el creador de la teoria lingüistica que va anomenar glossemàtica.

Teories[modifica | modifica el codi]

Va defensar la importància del context per entendre qualsevol signe, del qual destacà la doble dimensió (significat i forma, que pot ser verbal, icònica o qualsevol altra). Mentre que l'important és el contingut del signe, només es pot estudiar des d'un punt de vista teòric a partir de la seva forma, ja que és l'únic element tangible i objectiu.

Concebia el llenguatge com el millor vehicle per a transmetre la cultura entre generacions i per tant cada llengua era com una via per apropar-se al grup social que la parlava. Va aplicar l'estructuralista, doncs, a l'estudi social i lingüístic, allunyant-se de l'enfocament eminentment fonètic i abstracte dels seus companys.

Cada llengua es divideix en diferents taxemes o elements mínims de contrast, que seran els morfemes, fonemes, etc. segons el nivell d'anàlisi. Aquests taxemes segueixen tres regles: d'agrupament, d'alternança (quan un substitueix a un altre considerat no vàlid per la gramàtica d'aquella llengua) i d'implicació, que explica com canvia en la seva forma.