Lu Su

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
En aquest nom xinès, el cognom és Lu.
Infotaula de personaLu Su

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement172 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Xina Modifica el valor a Wikidata
Mort217 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (44/45 anys)
Xina Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortMalaltia Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, diplomàtic, bilionari Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsLu Shu (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Lu Su (172-217 EC)[1] va ser un assessor i un general militar servint sota les ordres del senyor de la guerra Sun Quan durant el període la tardana Dinastia Han Oriental de la història xinesa.

Biografia[modifica]

Lu va nàixer a la ciutat oriental de Linhuai (present-day Dingyuan County, Anhui). Ell va prendre el control de les forces militars de Sun Quan després del traspàs del virrei Zhou Yu. Durant la Batalla dels Penya-segats Rojos, Lu serví com un assessor proper de Zhou i fent d'enllaç amb les forces de Liu Bei.

Després de la mort de Zhou Yu, Lu va ser posat a càrrec de l'exèrcit de Sun Quan i va ser assessor cap del mateix fins a la seva pròpia mort. Ell va ser succeït per Lü Meng. Lu considerava que seria beneficiós per a Sun Quan el mantenir relacions diplomàtiques amb el senyor de la guerra Liu Bei.

En els registres històrics, i en contrast amb la seva anodina representació de ficció en la novel·la històrica del Romanç dels Tres Regnes de Luo Guanzhong, Lu té un paper destacat com a estrateg militar durant la Batalla dels Penya-segats Rojos. A més a més, abans que Zhuge Liang proposés el seu Pla Longzhong a Liu Bei sobre la formació dels Tres Regnes, Lu ja preveia l'aparició de tres grans potències a la Xina (Cao Cao, Sun Quan, i Liu Biao), i una possible divisió de la dinastia Han al llarg del riu Iang-Tsé en dos estats separats.

Vegeu també[modifica]

Anotacions[modifica]

  1. de Crespigny, Rafe. A biographical dictionary of Later Han to the Three Kingdoms (23–220 AD). Brill, 2007, p. 620. ISBN 978-90-04-15605-0. 

Referències[modifica]