Vés al contingut

Lucia Sturdza-Bulandra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLucia Sturdza-Bulandra

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement25 agost 1873 Modifica el valor a Wikidata
Iași (Principat de Romania) Modifica el valor a Wikidata
Mort19 setembre 1961 Modifica el valor a Wikidata (88 anys)
Bucarest (Romania) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortMort per caiguda Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióFacultat de Lletres de la Universitat de Bucarest Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactriu, actriu de teatre, pedagoga Modifica el valor a Wikidata
OcupadorTeatrul Național Ion Luca Caragiale
Teatre Bulandra de Bucarest
Universitat Nacional de Música de Bucarest Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeTony Bulandra Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0836458 Modifica el valor a Wikidata

Lucia Sturdza-Bulandra (Iași, districte d'Iași, 25 d'agost, 1873 - Bucarest, 19 de setembre, 1961), va ser una famosa actriu de teatre de Romania.

Lucia Sturdza-Bulandra va ser una de les grans figures de l'escena romanesa, inoblidable en papers compositius des de la dramatúrgia universal i nacional, esperit organitzatiu, talent pedagògic que va formar generacions senceres d'actors: Nicolae Baltăteanu, George Calboreanu, Nae Roman, Dina Cocea, Radu. Beligan, Victor Rebengiuc. Lucia Sturdza-Bulandra era filla de la parella Emil Sturdza i Magda (nascuda Diamandy). El seu avi fou Vasile Sturdza, casat amb Ecaterina (de soltera Balș) i era neta de Constantin Sturdza i Raluca (de soltera Manu). Besnéta de Constantin Sturdza i Ecaterina Sturdza (Cantacuzino-Pașcanu). Besnéta de Vasile Sturdza i Ileana Solomon Sturdza (Costaki).

Va estudiar al Conservatori d'Art Dramàtic, Bucarest. El 1898 va debutar al Teatre Nacional de Bucarest i el 1914, juntament amb el seu marit, (Tony Bulandra), va fundar una empresa privada. Des de 1941 va ser actriu al Teatre Municipal de Bucarest i des de 1947 fins al final de la seva vida va ser la directora d'aquest teatre, avui Teatre Bulandra.

Va ser professora al Conservatori d'Art Dramàtic de Bucarest durant 30 anys. També va rebre el títol d'artista del poble (abans de 1955).[1][2]

Filmografia[modifica]

  • 1911 Amor fatal, dirigida per Grigore Brezeanu
  • 1944 Escadrila albă, dirigida per Ion Sava
  • 1961 Ziua unei artiste, (El dia d'un artista) - Documental / pel·lícula d'homenatge, dirigida per Gheorghe Tobias

Numismàtica[modifica]

El dilluns 10 de juny de 2013, amb motiu del 140è aniversari del naixement de l'actriu, el Banc Nacional de Romania va posar en circulació una moneda commemorativa, amb un valor nominal de 10 lei, amb finalitats numismàtiques. La moneda és de plata, amb el títol 999‰, és rodona, amb un diàmetre de 37 mm, i un pes de 31,103 g. Tota l'encunyació de la moneda, de 500 exemplars, s'emet en qualitat de prova, i la la vora de la moneda és dentada.[3]

Referències[modifica]

  1. „În numele înfloririi artei și culturii, să apărăm pacea! Adunarea oamenilor de teatru din Capitală”, în ziarul Scînteia, anul XXIV, nr. 3164, vineri 24 decembrie 1954, p. 3.
  2. V. S. [Valentin Silvestru], „Proiect de hartă teatrală a țării”, în revista Teatrul, anul IV, nr. 8, august 1959, p. 79.
  3. Banca Națională a României: Emisiune numismatică: monedă din argint - 140 de ani de la nașterea Luciei Sturdza-Bulandra”. Arhivat din original la 16 iunie 2016. Accesat în 7 iunie 2013.

Bibliografia[modifica]

  • Actorul și arta dramatică (L'actor i l'art dramàtic), 1912
  • Amintiri, amintiri (Records, records), ESPLA 1956

Enllaços externs[modifica]

  • La dama de ferro de l'escenari, 1 de març de 2004, National Journal
  • Brave Lady Bulandra[no funcional], 8 de març de 2011, Loreta Popa, National Journal
  • La moneda dedicada a ella emesa pel Banc Nacional de Romania
  • Lucia Sturdza Bulandra: històries sobre les dones que la van inspirar, 15 de novembre de 2013, Corina Vladov, Ziarul Metropolis
  • Lucia Sturdza Bulandra, sobre el teatre comercial: "Aquest sistema semblava increïble!", 16 de novembre de 2013, Corina Vladov, Ziarul
  • Metropolis