Luisa Isabel Álvarez de Toledo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLuisa Isabel Álvarez de Toledo

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(es) Luisa Isabel Álvarez de Toledo y Maura Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(es) Luisa Isabel María del Carmen Cristina Rosalía Joaquina Álvarez de Toledo y Maura Modifica el valor a Wikidata
21 agost 1936 Modifica el valor a Wikidata
Estoril (Portugal) Modifica el valor a Wikidata
Mort7 març 2008 Modifica el valor a Wikidata (71 anys)
Sanlúcar de Barrameda (Província de Cadis) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCàncer de pulmó Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCatolicisme i ateisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióhistoriadora, escriptora Modifica el valor a Wikidata
Nom de plomala Duquesa Roja
A Duquesa Vermelha Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolDuquessa de Medina Sidonia
Marquesa de Los Vélez
Comtessa de Niebla
Marquesa de Villafranca del Bierzo
Duquessa
Grandesa d'Espanya Modifica el valor a Wikidata
FamíliaCasa de Medina Sidonia Modifica el valor a Wikidata
CònjugeJosé Leoncio González de Gregorio y Martí (1955–2005), divorci
Liliane Dahlmann (2008–2008) Modifica el valor a Wikidata
FillsLeoncio Alonso González de Gregorio y Álvarez de Toledo
 ( José Leoncio González de Gregorio y Martí)
Pilar González de Gregorio
 ( José Leoncio González de Gregorio y Martí)
Gabriel Ernesto González de Gregorio y Álvarez de Toledo
 ( José Leoncio González de Gregorio y Martí) Modifica el valor a Wikidata
ParesJoaquín Álvarez de Toledo y Caro Modifica el valor a Wikidata  i María del Carmen Maura y Herrera Modifica el valor a Wikidata
Premis

Luisa Isabel Álvarez de Toledo y Maura (Luisa Isabel María del Carmen Cristina Rosalía Joaquina, coneguda simplement com a Isabel en el seu cercle íntim) (Estoril, Portugal, 21 d'agost de 1936 - Sanlúcar de Barrameda, Espanya, 7 de març de 2008), va ser una historiadora, escriptora i aristòcrata espanyola que va ser la XXI Duquessa de Medina Sidonia, XVII Marquesa de Villafranca del Bierzo, XVIII Marquesa de los Vélez, XXV Comtessa de Niebla, tres vegades Gran d'Espanya.[1][2] Fou també coneguda com la Duquesa Roja (en català la duquessa roja).

Luisa Isabel Álvarez de Toledo va ser cap de la Casa de Medina Sidonia, que ostenta el primer ducat hereditari que es va concedir a la Corona de Castella, el 1445, i d'altres cases nobiliàries, com la de Villafranca del Bierzo, la de los Vélez o la de Paternò. La seva residència principal va ser el Palau de Medina Sidonia, situat a Sanlúcar de Barrameda, província de Cadis, que conté un dels arxius privats més importants d'Europa.

Els seus ideals republicans i la seva oposició al franquisme van fer d'ella una noble atípica, pel qual va rebre el sobrenom de "la duquesa roja". Com escriptora, va publicar diverses novel·les i com historiadora la seva obra va ser força polèmica. Va dedicar gran part de la seva vida a la conservació i catalogació de l'Arxiu de la Casa de Medina Sidonia, així com a la creació de la Fundació Casa Medina Sidonia.

També és coneguda per ser la noble espanyola de més alt rang en casar-se in articulo mortis (en el moment de la mort) amb una dona, la seva companya Liliane Marie Dahlmann, i que ara ostenta el títol de Duquessa vídua de Medina Sidonia pel dret de la seva difunta esposa.[3][4][5]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Luisa Isabel Álvarez de Toledo
  1. Sol·licitud de successió dels títols de duc de Medina Sidonia, marqués de Villafranca del Bierzo i comte de Niebla.
  2. ABC, Ecos de Sociedad, Cronica de la concesión a Luisa Isabel Álvarez de Toledo de carta de sucesión en sus títulos nobiliarios.
  3. Nash, Elizabeth. «Red Duchess a rebel to the last as she snubs family and leaves all to wife» (en anglès). The Independent, 05-02-2008. [Consulta: 12 desembre 2009].
  4. Keeley, Graham. «Red Duchess wed lesbian lover to snub children» (en anglès). The Daily Telegraph, 16-03-2008. Arxivat de l'original el 2008-03-19. [Consulta: 12 desembre 2009].
  5. Algorri, Luis. «Liliana, el poder de la nueva duquesa» (en castellà). Tiempo, 28-03-2008. Arxivat de l'original el 2012-12-09. [Consulta: 12 desembre 2009].