Màgia blanca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

S'anomena màgia blanca a aquells actes de litúrgia màgica la naturalesa, mètodes o objectius dels quals són comunament acceptats per la societat on es produeixen. S'utilitza com a antònim de màgia negra.

Segons Guy Bechtel, en tots els temps hi ha hagut homes i dones que deien tenir poders i practicar la màgia. Des de sacerdots fins a emperadors a la història trobem individus que s'atorgaven el títol de mag. Hi havia funcionaris estatals que treballaven d'endevins o àugurs i es dedicaven a augurar qui seria el vencedor en la batalla. Aquests eren els mags. La bruixeria, en canvi, exercida per gent de menor nivell cultural i econòmic, era vista com un subproducte de la màgia. La gent recorria als bruixots i bruixes per espantar la mala sort o millorar les collites. Al principi es tractava d'una bruixeria benèfica. Les bruixes o bruixots practicaven l'anomenada màgia blanca. Això es veia a tant a Occident com a Orient: a l'antiga Roma, l'Antiga Atenes, l'antic Egipte i fins i tot a Àfrica existien talismans contra el mal d'ull, amulets, herbes màgiques i pocions. Recentment amb el cristianisme apareix el concepte de bruixeria com heretgia religiosa lligat principalment a les dones, i el mag (magus) va deixant lloc al bruixot (maleficus), amb el qual el combat contra la màgia es converteix en sinònim de lluita contra el paganisme.[1]

La màgia blanca va en contra de la màgia negra i és la que combat els encanteris malignes, ja que la màgia blanca cerca la prosperitat, la integritat, el desenvolupament físic i mental en connexió amb l'esperit. La seva base és l'harmonització de la bona voluntat humana amb les forces de la Naturalesa, així com qualsevol expressió d'aquesta. Tot i la seva naturalesa positiva, la màgia blanca pot tenir efectes negatius en la persona que la practica.[2] Per evitar aquests efectes s'utilitzen amulets de la sort.

Adoració de la Deessa[modifica]

Encara que no és exclusivament una cerca femenina, la màgia blanca moderna sovint s'associa amb conceptes estereotípicamente femenins com el de la Deessa mare, Afrodita, la lluna i altres esperits de la naturalesa. A les històries modernes o en els contes de fades, la idea de màgia blanca sovint s'associa amb una dona sàvia o un esperit maternal afectuós. El vincle entre la màgia blanca i la Mare Terra és un tema habitual en la bruixeria moderna. Un bruixot blanc sempre busca el consell dels déus, esperits i de l'inconscient. Un oracle pot ser, per exemple el Tarot, I-Ching, runes o d'altres.

Referències[modifica]

  1. Bechtel. «Capítulo 3: La bruja». A: Las cuatro mujeres de dios. Montevideo, editorial Zeta, 2001. ISBN 978-84-96778-78-8. 
  2. Horoscope, the Magic. «Find out how to use white magic and the four major spells.» (en anglès), 13-09-2018. [Consulta: 31 juliol 2020].