MLDonkey

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Infotaula de programariMLDonkey
Mldonkey.jpg
Escrit en C, OCaml i C++
Tipus client de Bittorrent, programari lliure i programari
Llicència GPLv2
Més informació
Lloc web Web oficial
Modifica dades a Wikidata

MLDonkey és en l'actualitat, un programa P2P multixarxa capaç de connectar-se a diverses xarxes simultàniament, i descarregar un sol fitxer de diverses xarxes a la vegada, gràcies al swarming.

Història[modifica | modifica el codi]

Va rebre el seu nom per haver estat dissenyat com a client per a la xarxa eDonkey, però la contínua incorporació de mòduls per accedir a altres xarxes P2P, va fer que es canviés la seva denominació per l'actual de mlnet, restant el nom de mldonkey per la versió que es compila amb suport només per a la xarxa eDonkey. Va ser el primer programari que implementà el protocol eDonkey, excloent el client oficial.

El desenvolupador original de MLDonkey és Fabrice Le Fessant de l'INRIA. Va iniciar el projecte a finals del 2001. Escrit en el llenguatge de programació Ocaml, es distribueix públicament sota llicència GPL.

Funcionament[modifica | modifica el codi]

Funciona en dues parts, per un costat un core o nucli fent feina de manera "invisible" i per altra banda una interfície gràfica o GUI opcional. El funcionament del nucli es pot gestionar via telnet, http o per mitjans d'altres GUIs independents (Sancho, Platero, KMLdonkey...). Aquesta funció de nucli independent de la interfície, permet gestionar MLDonkey remotament des d'una altra màquina, usar diferents interfícies gràfiques sense modificar o parar el nucli, o accedir simultàniamente des de les diferents interfícies.

Plataformes[modifica | modifica el codi]

MLDonkey pot executar-se en Windows, diverses distribucions *NIX (la majoria dels UNIX comercials, GNU/Linux, Free/OpenBSD), Mac OS X, etc.

Xarxes suportades[modifica | modifica el codi]

MLDonkey suporta els següents protocols, totalment o parcialment:

Existeix també un GUI anomenat Web-GMUI (deriva de Zuul, un altre GUI) que afegeix funcionalitats de multi-usuari a MLDonkey.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]