MLDonkey

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de programariMLDonkey
Mldonkey.jpg
Escrit en C i OCaml
Sistema operatiu Microsoft Windows
Biblioteca
d'interfície d'usuari
Qt
Tipus client de Bittorrent
Llicència GNU GPL 2.0 i GNU GPL
Part de KDE Applications Tradueix
Més informació
Lloc web Web oficial
SourceForge mldonkey
Modifica les dades a Wikidata

MLDonkey és en l'actualitat, un programa P2P multixarxa capaç de connectar-se a diverses xarxes simultàniament, i descarregar un sol fitxer de diverses xarxes a la vegada, gràcies al swarming.

Història[modifica]

Va rebre el seu nom per haver estat dissenyat com a client per a la xarxa eDonkey, però la contínua incorporació de mòduls per accedir a altres xarxes P2P, va fer que es canviés la seva denominació per l'actual de mlnet, restant el nom de mldonkey per la versió que es compila amb suport només per a la xarxa eDonkey. Va ser el primer programari que implementà el protocol eDonkey, excloent el client oficial.

El desenvolupador original de MLDonkey és Fabrice Le Fessant de l'INRIA. Va iniciar el projecte a finals del 2001. Escrit en el llenguatge de programació Ocaml, es distribueix públicament sota llicència GPL.

Funcionament[modifica]

Funciona en dues parts, per un costat un core o nucli fent feina de manera "invisible" i per altra banda una interfície gràfica o GUI opcional. El funcionament del nucli es pot gestionar via telnet, http o per mitjans d'altres GUIs independents (Sancho, Platero, KMLdonkey...). Aquesta funció de nucli independent de la interfície, permet gestionar MLDonkey remotament des d'una altra màquina, usar diferents interfícies gràfiques sense modificar o parar el nucli, o accedir simultàniamente des de les diferents interfícies.

Plataformes[modifica]

MLDonkey pot executar-se en Windows, diverses distribucions *NIX (la majoria dels UNIX comercials, GNU/Linux, Free/OpenBSD), Mac OS X, etc.

Xarxes suportades[modifica]

MLDonkey suporta els següents protocols, totalment o parcialment:

Existeix també un GUI anomenat Web-GMUI (deriva de Zuul, un altre GUI) que afegeix funcionalitats de multi-usuari a MLDonkey.

Enllaços externs[modifica]