Maddalena Casulana

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaMaddalena Casulana
Mcasulana.jpg
Biografia
Naixement 1544 (Gregorià)
Toscana
Mort 1583 (38/39 anys)
Activitat
Ocupació Compositora, cantant i llaütista
Instrument Llaüt
Modifica dades a Wikidata

Maddalena Casulana (c. 1544 - c.1590) fou una compositora italiana, intèrpret de llaüt i cantant del Renaixement tardà. Va ser la primera dona compositora que va tenir música impresa i publicada en la història de la música occidental.

Se saben molt poques coses de la seva vida; el que es coneix és degut a les dedicatòries i escrits en les seves col·leccions de madrigals. Probablement va néixer a Casola d'Elsa, a prop de Siena. La seva primera obra és de l'any 1566, quatre madrigals en una col·lecció titulada Il Desiderio (El desig), que va escriure a Florència. Dos anys després va publicar a Venècia el seu primer llibre de madrigals a quatre veus (Il primo libro di madrigali), que constitueix el primer treball musical publicat per una dona en la història de la música occidental. Aquest mateix any Orlando Di Lasso va dirigir una de les seves composicions en la cort d'Albrecht de Baviera a Munic, encara que posteriorment aquesta música no ha tingut ressò.

Existeixen proves que va conèixer Isabel de Medicis, a qui va dedicar algunes de les seves obres. El 1570, 1583 i 1586 va publicar altres llibres de madrigals, tots a Venècia. En algun moment d'aquest període es va casar amb un home anomenat Mezari, però no coneixem cap altra informació sobre ell, tampoc sabem ni on vivia ell, ni ella, o ells dos junts. Amb base amb la informació provinent de les dedicatòries de les seves obres, se sap que va visitar Verona, Milà i Florència, i que òbviament va estar a Venècia (on gran part de la seva obra va ser publicada i on els ciutadans comentaven les seves habilitats).

Estil[modifica]

El seu estil musical és moderadament contrapuntístic i cromàtic, amb arrels dels primers treballs de Lucca Marenzio, així com de diversos madrigals de Philippe de Monte, però evita l'extrema experimentació pròpia dels compositors de l'escola de Ferrara com Luzzaschi i Gesualdo. Les seves línies melòdiques són cantables i acuradament respectuoses del text. Altres compositors de l'època, com Philippe de Monte, tenien una valorada opinió d'ella; que Lassus dirigís un treball d'ella en una boda de Baviera, suggereix que també estava impressionat per la seva habilitat. Es conserven 66 madrigals de Casulana.

Discografia[modifica]

  • Full Well She Shang: Women's Music from the Middles Ages and Renaissance- composicions de Hildegard of Bingen, the Contessa de Dia, Barbara Strozzi, Maddalena Casulana and Francesca Caccini - Harmonia SRI 005.
  • English and Italian Renaissance Madrigals - 2 Cds -(2000) Virgin Classics 61671 ASIN B000031WJ8.