Mal·leabilitat

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La mal·leabilitat és la propietat física, que juntament amb la ductilitat, indica la capacitat d'un cos o d'un material (especialment metalls) de ser fàcilment deformable. Es diferencia d'aquella en què mentre la ductilitat es refereix a l'obtenció de fils, la mal·leabilitat permet l'obtenció de fines làmines de material sense trencar-se. No hi ha cap mètode per a quantificar cap de les dues propietats. El terme prové del llatí "malleum" que significa martell.

Aquesta propietat es tradueix en una escassa reactivitat o, cosa que és el mateix, són poc susceptibles de corroir-se i rovellar-se el que els dóna un aspecte de docibilitat. Un clar exemple són l'estany i el coure, es troben entre els elements 24 i 35 de la taula periòdica.

L'element que es considera més mal·leable és l'or, que es pot estendre fins a làmines d'un gruix d'una deumil·lèsima de mil·límetre. L'alumini també presenta, en menor mesura, aquesta característica, havent-se popularitzat el paper d'alumini com embolcall conservant per a aliments així com per a la fabricació de brics.

Metalls mal·leables[modifica]

Els metalls mal·leables són els metalls caracteritzats per ser molt dòcils al tacte, és a dir, que poden ser doblegats o tallats exercint-los certa pressió, el que els dóna una gran utilitat per a moltes fins tecnològics especialment per a soldadures. Altres metalls amb una mal·leabilitat considerable són la plata, el coure, l'iterbi, el cadmi, el platí, l'estany, l'indi, el pal·ladi, el magnesi, el calci, el níquel, l'estronci, el ferro i l'or.

Bibliografia[modifica]

  • Pere Molera i Solà; Marc J. Anglada i Gomila (versió anglesa original: W.D. Callister); Introducción a la ciencia e ingeniería de los materiales, Llibre I, Edicions Reverté, 1995, ISBN 84-291-7253-X
  • Pere Molera i Solà; Marc J. Anglada i Gomila (versió anglesa original: W.D. Callister); Introducción a la ciencia e ingeniería de los materiales, Llibre II, Edicions Reverté, 1996, ISBN 84-291-7254-8