Malparlat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióMalparlat
lang=ca
Malparlat a la Sala La Burbuja de Castelló de la Plana Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusgrup de rap Modifica el valor a Wikidata

Malparlat és un grup de rap en valencià de la Plana Baixa, format fonamentalment per Alfons Pérez, el Blüe, i el discjòquei Ximo Agut, conegut com Dj Sinic, de la Vall d'Uixó. A finals de 2019 es publica el primer disc, Poèticament incorrecte. Abans es presentarien amb la cançó "Taronja".[1]

El grup resulta per primera volta d'actualitat a l'octubre del 2019 gràcies a la cançó Taronja, un trap que critica la situació del cítric amb ironia i humor àcid. Gràcies a “Taronja”, Malparlat són portada d'alguns mitjans de comunicació de tirada nacional[2] i regional,[3] així com de mitjans especialitzats en música rap[4] o música en valencià. El grup fou convidat a programa d'humor d'À Punt, Podríem fer-ho millor per a parlar del projecte i presentar el proper videoclip de la cançó "David Albelda".[5]

El desembre del 2019 es publica el primer LP del grup, de nom "Poèticament incorrecte" rebent bones crítiques.[6] El disc es presenta de forma oficial a Castelló de la Plana el 31 de gener de 2020, en una gala presentada per Aitana Ferrer i amb les actuacions de Tenda i Pleasant Dreams.[7] Malparlat formen part del moviment Valentubers amb vídeos com un original Taller de Rap per a tots els públics,[8] que la Generalitat Valenciana, mitjançant la plataforma de promoció lingüística Sempre Teua, promocionarà entre els centres docents.[8] Al mes de juliol, d'aquell mateix any, foren contactats pel Villarreal C.F. per a fer una cançó a Bruno Soriano,[9] capità de l'equip, seqüela de la que va fer anys abans el mateix Alfons.

Discografia[modifica]

  • 2019: Poèticament incorrecte

Referències[modifica]

  1. «El rap de la naranja que triunfa en internet». [Consulta: 4 agost 2020].[Enllaç no actiu]
  2. Mediterráneo, El Periódico. «El rap y la naranja unen sus fuerzas con Malparlat en Nules» (en castellà). [Consulta: 4 agost 2020].
  3. S.L, EDICIONES PLAZA. «El Blüe, l'as del rap en valencià, mostra com sona el seu nou grup Malparlat en un concert» (en castellà). [Consulta: 4 agost 2020].
  4. «Malparlat. «Con determinación de origen»» (en castellà), 11-03-2020. Arxivat de l'original el 2020-08-11. [Consulta: 4 agost 2020].
  5. media, À Punt. «16.10.2019 | Episodi 23». [Consulta: 4 agost 2020].
  6. «Malparlat escull un nom idoni per al seu primer disc – Sons de Xaloc». [Consulta: 4 agost 2020].
  7. «Un Malparlat en la seua essència – Sons de Xaloc». [Consulta: 5 agost 2020].
  8. 8,0 8,1 Mediterráneo, El Periódico. «Clases de rap contra el coronavirus para los más jóvenes de Castellón» (en castellà). [Consulta: 4 agost 2020].
  9. S.L, EDICIONES PLAZA. «Malparlat dedica a Bruno Soriano una cançó que posa lletra a aquests tres anys de lesió» (en castellà). [Consulta: 4 agost 2020].