Vés al contingut

Mammatus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de nigulMammatus
Subtipus deCúmulus Modifica el valor a Wikidata
AlturaDe 3 a 5 km
AparençaDe mamelles que pengen
PrecipitacióSí, però no sempre

Un mammatus o mamma (del llatí: mama, «mamella») és un terme meteorològic aplicat a un patró de cèl·lula que, en apilar-se, forma masses de núvols, desenvolupant un cúmul o cumulonimbe. El seu color acostuma a ser gris blavós; el mateix que una núvol host, però il·luminat directament pel sol. De vegades poden arribar a tenir una coloració entre vermellosa i daurada. Els mammatus poden persistir des de minuts fins a hores, difuminant-se i desapareixent en aquest temps.

Els mammatus només apareixen on hi ha cumulonimbes; i tanmateix, poden estar allunyats fins a 35 km d'una tempesta. L'atmosfera els acompanya amb humitat i inestabilitat mitjana i alta, i per sota una capa baixa molt seca. Per a la seva formació, cal que hi hagi també un corrent ascendent; modelant la seva peculiar forma semblant a unes mamelles que pengen.

Els mammatus solen formar-se més sovint quan fa calor.

És freqüent l'aparició de mammatus durant els tornados. Tot i això, contràriament al que vulgarment es comenta, els mammatus no són precursors dels tornados, tot i que sí que poden ser produïts per aquests.[1]

És molt comú que a les tempestes productores de mammatus es produeixin forts corrents ascendents i tempestes elèctriques; els pilots d'avió han d'evitar escrupulosament travessar tempestes amb mammatus.

Galeria

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]

Referències

[modifica]