María Teresa Belandria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMaría Teresa Belandria
Biografia
Naixement(es) María Teresa Belandria Expósito Modifica el valor a Wikidata
24 octubre 1963 Modifica el valor a Wikidata (60 anys)
Caracas (Veneçuela) Modifica el valor a Wikidata
Embassy of Venezuela in Brazil (en) Tradueix
2019 – Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Santa Maria Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióprofessora d'universitat, advocada, diplomàtica Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Central de Veneçuela Modifica el valor a Wikidata

Twitter (X): matebe Modifica el valor a Wikidata

María Teresa Belandria (Caracas, 24 d'octubre de 1963) és una advocada, política, professora i diplomàtica veneçolana. Va ser coordinadora internacional del partit Vente Venezuela (VV) fins a l'any 2019, quan va renunciar a aquesta organització política, liderada per María Corina Machado,[1] i va ser designada el 5 de febrer de 2019 com Ambaixadora de Veneçuela al Brasil per l'Assemblea Nacional de Veneçuela.[2]

Biografia[modifica]

Maria Teresa es va llicenciar com advocada per la Universitat Santa Maria de Caracas, especialista en Dret Internacional Econòmic i de la Integració per la Universitat Central de Veneçuela, i candidata a doctor philosophiæ (PhD) en Ciències Polítiques per la Universitat Central de Veneçuela.[3] Parla anglès i castellà. És professora de pregrau i postgrau a la Facultat de Ciències Jurídiques i Polítiques de la UCV, Escola de Dret on imparteix les assignatures: Dret Internacional Públic, Relacions Econòmiques Internacionals, Institucions Financeres Internacionals, i Geopolítica; professora de la Facultat d'Humanitats i Educació, Escola d'Arts, on imparteix classes de Sociologia de l'Art, Anàlisi Política des de la Perspectiva Cinematogràfica i Anàlisi de la Realitat Soci-cultural;[4] i és a més professora de la Universitat Metropolitana de Caracas.[5]

És assessora ad honorem de la Comissió de Política Exterior i Sobirania i de la Comissió de Defensa de l'Assemblea Nacional de Veneçuela. És membre de Comitè d'Entorn Binacional de la Cambra veneçolana-colombiana d'Integració, presidenta del Comitè de Comerç Exterior de Fedecámaras, i va ser assessora de Política Exterior i Defensa de l'excongressista María Corina Machado.[6]

Va impartir classes per nou anys a l'Acadèmia Militar de Veneçuela i en les Escoles d'Artilleria i Infanteria de l'Exèrcit. A més també va ser jurat qualificador de les tesis dels Cursos d'Estat Major de l'Escola Superior de l'Exèrcit de Veneçuela. Va ser professora de l'Institut d'Alts Estudis Diplomàtics «Pedro Gual».[6] Ha escrit diverses investigacions, entre les quals destaca Fronteres Tancades, que parla sobre les conseqüències del tancament de les fronteres i el no permetre el lliure trànsit.[7]

Va ser coordinadora internacional del partit polític de centredreta Vente Venezuela.[8]

Ha treballat com a professora adjunta del Centre d'Estudis Hemisfèrics de Defensa William J. Perry de la National Defense University (Universitat Nacional de Defensa) dels Estats Units d'Amèrica.[9]

Referències[modifica]

  1. «Partido Vente Venezuela felicita a su coordinadora nacional por ser la nueva embajadora de Brasil» (en castellà). Venezuela al dia, 05-02-2019.
  2. «Guaidó nombró representantes diplomáticos ante Brasil, Guatemala y Paraguay» (en castellà). NTN24, 05-02-2019.
  3. «Esta es María Teresa Belandria, la representante de Venezuela en Brasil designada por el Parlamento» (en castellà). El Cooperante, 07-02-2019.
  4. «Internacionalista María Teresa Belandria: La paz se tardará pero llegará a Colombia» (en castellà). En la Agenda. 2001.
  5. «María Belandria: Venezuela es un vecino incómodo en Mercosur» (en castellà). Caraota Digital, 06-12-2016. Arxivat de l'original el 2016-12-24. [Consulta: 28 juliol 2020].
  6. 6,0 6,1 «Entrevista exclusiva a María Teresa Belandria: “Hay una diplomacia pública y una diplomacia reservada en la cual se emiten las opiniones”» (en castellà). Guayoyo en Letras, 30-06-2013.
  7. Belandria, María Teresa «Frontera cerrada. Consecuencias y perspectivas» (en castellà). Aldea Mundo, 21(42), 2016. ISSN: 1316-6727.
  8. «Vente Venezuela felicita a su coordinadora nacional, María Teresa Belandria como nueva embajadora de Brasil» (en castellà). Alberto News. Arxivat de l'original el 2019-02-09. [Consulta: 28 juliol 2020].
  9. «William J. Perry Center for Hemispheric Defense Studies» (en anglès). William J. Perry Center. Arxivat de l'original el 2020-07-28. [Consulta: 28 juliol 2020].