Sociologia de l'art

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La sociologia de l'art és una de les branques de la sociologia que presenta dues aproximacions: d'una part estudia les arts quotidianes com a activitats o llenguatges disposant d'una dimensió estètica en la vida social (vestits, decoració, arquitectura, cuina, edició, música, publicitat, etc.), d'altra banda estudia l'activitat i el món específics dels artistes (mitjà dels artistes, instàncies de selecció i de promoció, recepció de les obres d'art o dels moviments artístics, difusió, consum...).

La primera sociologia, que estudia l'art com a dimensió de la vida social comuna a tots els mitjans socials, actualment s'està abandonadant pels sociòlegs en benefici dels etnòlegs, dels arqueòlegs i dels historiadors de l'art. La segona s'hauria d'anomenar sociologia dels artistes i dels mitjans artístics.

La limitació de la vida artística al consum de productes culturals estatals o mercantils, comprenen també l'embalatge i la publicitat, es tendeix a fer convergir els dos àmbits d'estudi cap al màrqueting del sector cultural.