James McNeill Whistler

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Autoretrat

James Abbott McNeill Whistler (14 de juliol de 1834, Lowell, Massachusetts, Estats UnitsLondres, 17 de juliol de 1903) fou un pintor nord-americà que va viure sobretot entre França i Anglaterra.

Va arribar a Europa quan van convidar el seu pare, George Washington Whistler, a Rússia el 1842 per a construir el ferrocarril. Allà va aprofitar per a aprendre francès al col·legi. Va residir diversos anys a l'Acadèmia militar dels Estats Units, a West Point (Nova York), que la va deixar en suspendre un examen de química.

Moltes de les seves obres van ser controvertides i va ser una figura clau en el moviment estètic. Va il·lustrar Les Chauves-Souris amb Antonio de la Gandara, un dels seus molts amics, entre els quals destacaven impressionistes com Edouard Manet o Oscar Wilde, de qui va riure quan va descobrir la seva homosexualitat i amb qui es creu que va mantenir un romanç igual que amb Walter Richard Sickert, a qui van acusar de ser Jack l'Esbudellador. Whistler va compartir la relació amb la seva amant Joanna Hiffernan amb Gustave Courbet, com a model.

Els historiadors especulen que el seu L'Origin du monde va ser motiu per a trencar la seva amistat amb Courbet. És enterrat a l'església de Sant Nicolau a Chiswick, Londres.

Articles relacionats[modifica | modifica el codi]