Mar Galcerán

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMar Galcerán
Biografia
Naixement28 octubre 1977 Modifica el valor a Wikidata (46 anys)
València Modifica el valor a Wikidata
Diputada a les Corts Valencianes
2023 –
Presidenta Asindown (en) Tradueix
2014 – 2018 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciófuncionària (2010–), política, activista pels drets dels discapacitats Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Popular Modifica el valor a Wikidata

Maria del Mar Galcerán Gadea (nascuda el 28 d'octubre del 1977) és una política valenciana, membre de les Corts Valencianes des del 14 de setembre del 2023. Forma part del Partit Popular (PP). Galcerán és la primera diputada a Espanya amb síndrome de Down.[1]

Biografia[modifica]

Maria del Mar Galcerán Gadea va néixer el 28 d'octubre del 1977. Es va unir a les Noves Generacions del Partit Popular als 18 anys.

Va estudiar formació professional a l'escola Altaviana d'Hosteria i Turisme de València. És Tècnica Auxiliar de Llar i Tècnica Auxiliar de Jardí d'Infància. Treballa com a funcionària pública des de fa 26 anys: 13 anys com a interina a la Conselleria de Presidència de la Generalitat Valenciana i, des del 2010, amb plaça de subalterna a la Conselleria de Benestar Social, a la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i, actualment, a la Conselleria de Sanitat i Salut Pública.

A més, va presidir durant quatre anys Asindown Comunitat Valenciana, una organització de suport a famílies amb filles i fills amb síndrome de Down, i va ser la primera presidenta de l'organització amb síndrome de Down.[2]

El maig de 2023, Galcerán va ocupar el lloc 20 a la llista del Partit Popular per a les eleccions valencianes de 2023. Li faltava un escó per convertir-se en membre de les Corts Valencianes; no obstant això, a causa del nomenament del diputat Ernesto Fernández Pardo com a director general de l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EHVA), Galcerán es va incorporar com a diputada a les Corts el 14 de setembre de 2023. Va ser la primera persona amb síndrome de Down a formar part d´una legislatura regional espanyola i, segons Down Espanya, pot ser la primera persona amb síndrome de Down a formar part d'un parlament regional a Europa.[3] Com a membre de les Corts, Galcerán espera ajudar a eliminar els prejudicis a la societat: "Cal mirar la persona, no la discapacitat". El seu nomenament va ser celebrat per Carlos Mazón, president de la Generalitat Valenciana, qui ho va qualificar com "una gran notícia per a la política, superant barreres".Galcerán és secretària a l'Àrea d'Atenció a persones amb capacitats diferents del Partit Popular de la Comunitat Valenciana.[4][5]

Referències[modifica]

  1. «María del Mar Galcerán Gadea». [Consulta: 2 març 2024].
  2. Navarro Castelló, Carlos «Una vida rompiendo barreras: Mar Galcerán, primera diputada en España con Síndrome de Down». , 07-09-2023 [Consulta: 2 març 2024].
  3. Thykjaer, Christina «Mar Galcerán, la primera diputada con síndrome de Down en España: "Las palabras importan"». , 01-02-2024 [Consulta: 2 març 2024].
  4. Kassam, Ashifa «Mar Galcerán makes history as Spain's first parliamentarian with Down's syndrome». , 9 enero 2024 [Consulta: 2 març 2024].
  5. «Mar Galcerán: Spain elects first parliamentarian with Down's syndrome», 17 enero 2024. [Consulta: 17 enero 2024].