Mar bioluminescent

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Mar bioluminescent detectada en la Costa de Somàlia el 25 de gener de 1995.
Efecte de la mar biolumiscent

La Mar bioluminescent és el terme amb el qual es designen les mars lluminoses o fosforescents, també coneguts en anglès com a milky seas (mars làcties o de llet).

Es tracta d'un fenomen lluminós produït en l'oceà on grans masses d'aigua emeten una misteriosa llum blava deguda, segons recents estudis, a la proliferació d'un bacteri bioluminiscent (Vibrio harveyi, associat a les microalgues de plàncton.

La bioluminescència s'estén en totes direccions i poden manifestar la seva lluminositat durant dies o hores.

Aquesta resplendor nocturna, citada per primera vegada per Jules Verne en la seva obra Vint mil llegües de viatge submarí quan va relatar la travessada del Nautilus per una capa fosforescent (atribuïda en la novel·la a miríades d'animals marins lluminosos), va ser també, durant segles, un mite dels mariners que solcaven l'oceà Índic.

Els científics van començar a registrar aquest fenomen el 1915, essent reconeguts en tot el planeta més de 200 mars biolumiscents, concentrades en llur major part en el nord-oest de l'oceà Índic i entorn d'Indonèsia. Altres llocs on es va poder veure aquest espectacle lluminós foren la costa de Somàlia (Àfrica), el sud de Portugal i la badia Fosforescent, a Puerto Rico.

El 2005, un grup de recercadors del Laboratori de Recerca Naval dels EUA i de l'Institut de Recerca de l'Aquàrium de la Badia de Monterrey, dirigits pel científic Steve Miller, van arribar fotografiar, per primer cop, aquest fenomen amb un satèl·lit oceanogràfic. Aquestes fotos foren publicade al novembre d'aquell mateix any en la prestigiosa revista científica Proceedings of the National Academy of Sciences.

 Enllaços externs[modifica]