Mar de Wandel

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaMar de Wandel
Imatge
TipusMar Modifica el valor a Wikidata
EpònimCarl Frederik Wandel Modifica el valor a Wikidata
Part deoceà Àrtic Modifica el valor a Wikidata
Localitzat en l'àrea protegidaParc Nacional del Nord-est de Grenlàndia Modifica el valor a Wikidata
Localització
País de la concaGroenlàndia Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaGroenlàndia Modifica el valor a Wikidata
Map
 82° 15′ N, 17° 00′ O / 82.25°N,17°O / 82.25; -17
Format per

El mar de Wandel (en danès Wandelhavet, però també conegut com a mar de McKinley[1]) és un cos d'aigua de l'oceà Àrtic, que s'estén des del nord-est de Groenlàndia fins a les Svalbard. Bona part de l'any es troba obstruït pel gel.[2]

Aquest mar fou nomenat en record a l'explorador polar i hidrogràf danès Carl Frederick Wandel, que entre 1895 i 1896 explorà la costa grenlandesa com a part de l'Expedició Ingolf.[3] El nom del mar de McKinley li fou donat per Robert E. Peary després de la seva expedició de 1898 a 1900.

Geografia[modifica]

El mar de Wandel s'estén cap a l'oest fins al cap de Morris Jesup. Més a l'oest hi ha el mar de Lincoln. Al sud s'estén fins a Nordostrundingen. Està unit amb el mar de Groenlàndia, al sud, a través de l'estret de Fram. Els fiords Independence i Frederick E. Hyde són dos grans fiords que es troben a la costa d'aquest mar.[4]

Entre les illes que hi ha destaquen l'Illa de la Princesa Thyra, la més gran, l'illa Kaffeklubben, la més septentrional, així com l'illa de la Princesa Dagmar, situada a poca distància de l'estació Nord, l'únic lloc habitat de la zona.

Referències[modifica]

  1. Seas of the World Arxivat 2007-05-31 a Wayback Machine.
  2. J. P. Koch: Danmark-Ekspeditionens Kort Arxivat 2014-07-14 a Wayback Machine. (PDF; 4,66 MB). In: Geografisk Tidsskrift. Bd. 21, 1911–1912, p. 167–177 (en danès)
  3. 'Wandel Sea' a Great Danish Encyclopaedia
  4. Google Earth