Marcus Rediker

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMarcus Rediker

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement14 octubre 1951 Modifica el valor a Wikidata (72 anys)
Owensboro (Kentucky) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióVirginia Commonwealth University
Universitat de Pennsilvània Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballHistòria social i pirateria marítima Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióhistoriador social, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Pittsburgh
Universitat de Georgetown Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webmarcusrediker.com Modifica el valor a Wikidata
Twitter (X): MarcusRediker Goodreads author: 54198 Modifica el valor a Wikidata

Marcus Rediker (Owensboro, 14 d'octubre de 1951) és un historiador, professor universitari estatunidenc i activista a favor de diverses causes a favor de la pau i la justícia social.[1] Es va graduar amb una llicenciatura a la Virginia Commonwealth University el 1976 i va assistir a la Universitat de Pennsilvània per a estudis de postgrau, obtenint un màster i un doctorat en Història. Va fer classes a la Universitat de Georgetown de 1982 a 1994, va viure un any a Moscou (1985) i actualment és professor d'Història de l'Atlàntic a la Universitat de Pittsburgh.[2]

Recerca[modifica]

Rediker ha escrit diversos llibres sobre història social, laboral i marítima de l'Atlàntic[2] des de la crítica marxista del capitalisme, en temes relacionats amb el comerç atlàntic d'esclaus i les revoltes d'esclaus, tot posant èmfasi en la consciència de classe i la cooperació humana.[3] A la introducció a Between the Devil and the Deep Blue Sea explica:

« La meva intenció principal ha estat estudiar l'activitat col·lectiva dels treballadors marítims. Per això he dedicat una atenció especial als esforços que fan els treballadors del mar per alliberar-se de les dures condicions i l'explotació. Els mariners van idear diverses tàctiques de resistència i formes d'autoorganització. No cal dir que aquestes tàctiques i innovacions poques vegades s'han estudiat a la historiografia marítima més antiga.[4] »

L'enfocament de Rediker pot produir descobriments i perspectives sorprenents, com l'igualitarisme d'algunes tripulacions de pirates: «els pirates van utilitzar el sistema d'accions precapitalista per repartir el seu botí», argumenta a Villains of All Nations :

« Amb l'expropiació d'un vaixell mercant (després d'un motí o una captura), els pirates s'apoderaven dels mitjans de producció marítima i el declaraven com a propietat comuna dels qui feien la seva feina. Van abolir la relació salarial central en el procés d'acumulació capitalista. Així que, en lloc de treballar per salaris utilitzant les eines i la màquina (el vaixell) propietat d'un mercader capitalista, els pirates van comandar el vaixell com a propietat pròpia i compartien per igual els riscos de la seva aventura comuna.[5] »

Obra publicada[modifica]

  • Between the Devil and the Deep Blue Sea: Merchant Seamen, Pirates, and the Anglo-American Maritime World, 1700–1750 (1987)
  • Who Built America? Working People and the Nation’s Economy, Politics, Culture, and Society, Volume 1 (1989)
  • amb Peter Linebaugh: The Many-Headed Hydra: Sailors, Slaves, Commoners, and the Hidden History of the Revolutionary Atlantic (2000)[6]
  • Villains of All Nations: Atlantic Pirates in the Golden Age (2004)
  • editor amb Emma Christopher i Cassandra Pybus: Many Middle Passages: Forced Migration and the Making of the Modern World (2007)
  • The Slave Ship: A Human History (2007)
  • The Amistad Rebellion: An Atlantic Odyssey of Slavery and Freedom (2012)
  • The Fearless Benjamin Lay: The Quaker Dwarf Who Became the First Revolutionary Abolitionist (2017)
  • Prophet Against Slavery (2022)

Referències[modifica]

  1. «Marcus Rediker: "I took an interest in pirates and sailors because the» (en anglès). [Consulta: 29 agost 2023].
  2. 2,0 2,1 University of Pittsburgh profile Arxivat 2008-09-05 a Wayback Machine.
  3. El-Khairy, Omar. «The Sea is Red: A Video Interview with Marcus Rediker» (en anglès), 19-10-2010. [Consulta: 29 agost 2023].
  4. Between the Devil and the Deep Blue Sea: Merchant Seamen, Pirates, and the Anglo-American Maritime World, 1700–1750 (Cambridge UP, 1987), pp. 6-7.
  5. Villains of All Nations: Atlantic Pirates in the Golden Age (Boston: Beacon, 2004), p. 70.
  6. Aller, Jesús. «Los múltiples rostros del proletariado en los siglos XVII y XVIII» (en castellà). Rebelion.org, 19-05-2023. [Consulta: 29 agost 2023].