Maria de les Neus de Portugal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Maria de les Neus de Bragança)
Infotaula de personaMaria de les Neus de Portugal

Maria de les Neus de Bragança Modifica el valor a Wikidata
Nom original(pt) Maria das Neves de Bragança Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement5 agost 1852 Modifica el valor a Wikidata
Kleinheubach Modifica el valor a Wikidata
Mort14 febrer 1941 Modifica el valor a Wikidata (88 anys)
Viena (Àustria) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaAttnang-Puchheim (Àustria
Activitat
Ocupacióaristòcrata Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolInfanta de Portugal (1932–) Modifica el valor a Wikidata
FamíliaDinastia Bragança Modifica el valor a Wikidata
CònjugeAlfons Carles de Borbó i Àustria-Este
ParesAdelaida de Löwenstein-Wertheim-Rosenberg
Miquel I de Portugal
GermansMiquel de Bragança, Adelgundes de Portugal, Maria Anna de Portugal, Maria Antònia de Portugal, Maria Teresa de Portugal i Maria Josepa de Portugal Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 193703779 Modifica el valor a Wikidata

Maria de les Neus de Bragança (Kleinheubach, Alemanya, 1852 - Viena, 1941) fou Infanta de Portugal amb el tractament d'altesa reial per la branca dels miquelistes, que esdevingué, per casament, Infanta d'Espanya amb el tractament inherent d'altesa reial.

Nascuda a la ciutat de Kleinheubach, on el pretendent miquelista s'havia retirat després del 1834, el dia 5 d'agost del 1852. Filla del rei Miquel I de Portugal i de la princesa Adelaida de Löwenstein-Wertheim-Rosenberg era neta per via paterna del rei Joan VI de Portugal i de la infanta Carlota Joaquima d'Espanya i per via materna del príncep Constantí de Löwenstein-Wertheim-Rosenberg i de la princesa Agnès de Hohenlohe-Lagenburg.

La infanta Maria de les Neus de Bragança, Infanta d'Espanya.

El dia 26 d'abril del 1871 es casà a Kleinheubach amb l'infant Alfons de Borbó, fill de l'infant Joan de Borbó i de l'arxiduquessa Maria Beatriu d'Àustria-Este.[1]

Maria de les Neus acompanyà el seu marit per terres catalanes, aragoneses i valencianes, en la direcció de les tropes carlines durant la tercera carlinada, entrant a Catalunya el 30 de desembre del 1872 i sortint il·lesa d'un atac el 2 de març de 1873, en arribar a la Serra del Grau després d'intentar prendre Berga.[2]

Maria de les Neus fou molt popular entre les tropes carlines, amb les que convisqué i compartí llargues marxes a cavall i que la coneixien com a Doña María de las Nieves o Doña Blanca.

El 1874, enfrontat amb Savalls pel control de les forces carlines del Principat i no sentint-prou recolzat pel seu germà Carles, Alfons renuncià al seu càrrec i marxà amb Maria de les Neus a l'exili. La parella no tingué fills i residí durant tota la seva vida entre Alemanya i Àustria, si bé feren algunes estades esporàdiques a Espanya.

Moriren tots dos a l'exili: Alfons l'any 1936 i la infanta Maria de les Neus el 1941.

Referències[modifica]

  1. «Maria de les Neus de Portugal». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Abellan i Manonellas, Joan Anton «Els Galceran: Una nissaga carlina de Prats de Lluçanès». Ausa, vol.22, n.158, 2006, p.584.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Maria de les Neus de Portugal
  • de Portugal, Maria de les Neus. Mis Memorias. Sobre nuestra campaña en Cataluña en 1872 y 1873 y en el Centro en 1874 (en castellà). Madrid: Actas Editorial, Colección Luis Hernando de Larramendi, 2002. ISBN 84-9739-027-X.