María Guerrero

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMaría Guerrero

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(es) María Ana de Jesús Guerrero y Torija Modifica el valor a Wikidata
17 abril 1867 Modifica el valor a Wikidata
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Mort23 gener 1928 Modifica el valor a Wikidata (60 anys)
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortNefropatia Modifica el valor a Wikidata
Sepulturacementiri de l'Almudena Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactriu, coreògrafa, actriu de teatre, empresària Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeFernando Díaz de Mendoza Modifica el valor a Wikidata
FillsFernando Díaz de Mendoza y Guerrero, Carlos Díaz de Mendoza Modifica el valor a Wikidata
ParentsMaría Guerrero López (neboda)
Mari Carmen Díaz de Mendoza (neta)
Fernando Fernán Gómez (net) Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0346225 TMDB.org: 1023311 Modifica el valor a Wikidata

María Ana de Jesús Guerrero Torija (Madrid, 17 d'abril de 1867 - 23 de gener de 1928)[1] va ser una actriu espanyola.[2][3]

Biografia[modifica]

Es va educar al Colegio de San Luis de los Franceses de Madrid, a partir de 1885, estudià art dramàtic sota l'actriu Teodora Lamadrid (hi ha un carrer a Barcelona amb el nom d'aquesta). Va debutar el 28 d'octubre de 1885 amb l'obra Sin familia, de Miguel Echegaray al Teatro de la Comedia de Madrid.

Des de 1890, ja com a primera actriu del Teatro Español, actuà amb obres clàssiques i de José Echegaray amb gran èxit. Amplià estudis a París amb l'actor i director Benoît-Constant Coquelin el 1891.

El 1895, coincidí sobre l'escenari amb l'actriu Sarah Bernhardt interpretant en francès L'Esfinx. El 10 de gener de 1895 es va casar amb l'actor i Gran d'Espanya, Fernando Díaz de Mendoza amb qui establí la seva pròpia companyia teatral. En aquesta companyia es van representar obres de: María Fernanda Ladrón de Guevara, Catalina Bárcena, María Cancio, Emilio Thuillier, Elena Salvador, Josefina Blanco, Emilio Mesejo, Felipe Carsi, Alfredo Cirera, Hortensia Gelabert, Pedro Codina, Luis Medrano, etc.

Rere el naixement dels seus fills (Luis Fernando, 5-3-1897 i Carlos Fernando, 4-9-1898), el 1899 inicià una gira per Amèrica del Sud i després altres gires a França, Bèlgica i Itàlia.

Al llarg de la seva carrera va estrenar obres de premis Nobel com Jacinto Benavente i José de Echegaray, així com de Benito Pérez Galdós, Eduardo Marquina, Valle-Inclán o dels Germans Álvarez Quintero.

Existeix a Madrid una sala de teatre que porta el seu nom: el Teatro María Guerrero, que fins a l'any 1931 es deia, Teatro de la Princesa. El María Guerrero és una seu del Centro Dramático Nacional.

Va impedir el casament del seu fill Luis Fernando amb l'actriu Carola Fernán Gómez, de qui va néixer Fernando Fernán Gómez, fill que mai va ésser reconegut. Posteriorment, Luis Fernando es va casar amb María Guerrero López, una neboda de l'actriu. Va morir a conseqüència d'una atac d'urèmia.

Està enterrada al Cementiri de l'Almudena de Madrid.

Premis i reconeixements[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Fallecimiento de doña María Guerrero
  2. Campal Fernández, José Luis. «Cronología de María Guerrero». La ratonera. Revista asturiana de teatro, 27-06-2012. Arxivat de l'original el 2012-06-27. [Consulta: 19 abril 2020].
  3. «María Guerrero | enciclopedia.cat». [Consulta: 13 desembre 2022].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: María Guerrero