Mayday

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Mayday” és un codi d'emergència utilitzat internacionalment com a veu d'auxili. Aquesta paraula va ser proposta l'any 1923 per Frederick Stanley Mockford (1897-1962), un oficial de ràdio de l'aeroport de Croydon, a Londres, amb el propòsit que indiqués senyal de socors i fos fàcilment entesa per pilots i personal de terra en cas d'emergència. L'origen “mayday” prové del francès “m’aider” (ajudar-me), i és lògic que fos així perquè en aquell moment gran part del tràfic passava entre Croydon i l'aeroport parisenc de Le Bourget.

La paraula “mayday” es pot emprar quan una embarcació, un avió o un vehicle es troba en perill greu i imminent i necessita ajut immediat. Aquestes situacions poden ser foc, explosió o enfonsament. També s'utilitza en aeronàutica quan la nau és en greu risc d'accident, ja sigui per falles en els sistemes de navegabilitat, condicions climàtiques adverses, segrestos, amenaça terrorista, etc.

Als Estats Units quan es fa una trucada d'auxili a l'espai aeri, es recomana que es faci servir el següent format (ometent qualsevol part que sigui necessària per conveniència o quan sigui irrellevant): Mayday, Mayday, Mayday; Nom de l'estació a on es dirigeix l'avís; Aeronau que fa la crida i tipus de senyal; Naturalesa de l'emergència; Quin temps fa; Intencions i/o sol·licitud del pilot; Posició actual i curs, o si es desconeixen, darrera posició i curs coneguts; Altitud o nivell de vol; Combustible restant en minuts; Nombre d'ànimes a bord; Qualsevol altra informació d'utilitat.

Referències[modifica]

  1. Oxford Dictionaries, "Mayday".
  2. El 1927, la International Radiotelegraph Convention de Washington va adoptar la paraula "Mayday" per a designar un senyal de socor (página 81).
  3. Aeronautical Information Manual, paràgraf 6-3-2, "Obtaining Emergency Assistance",

Enllaços externs[modifica]


Federal Aviation Administration, 1999.