Meccano

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El Meccano és un joc consistent en peces de planxa d'acer de diverses mides, forma i color construïdes en metall amb files de forats per subjectar a altres peces mitjançant cargols. Segons el model pot contenir motors elèctrics, rodes, politges, etc.

Història del Meccano a Espanya[modifica | modifica el codi]

Motocicleta feta amb peces de Meccano

Als anys 1920 a Espanya, hi havia una empresa de Barcelona que va començar a fabricar i distribuir sense llicència aquesta joguina amb el nom de Metaling, però entre 1930 i 1931 hi va haver un canvi, ja que va arribar a un acord amb Meccano Ltd. d'Anglaterra pel que se li concedia llicència de fabricació i comercialització a Espanya. Encara que la fabricació i distribució van ser erràtiques, ja que va coincidir amb la Guerra Civil Espanyola, en la dècada dels anys 1960-70 aquesta empresa va tornar a fabricar la seva còpia de Meccano i alguns sets de Meccano. Però el 1970 va irrompre Exin que va començar a fabricar Meccano sota llicència també a Barcelona. I a partir del 1979 la fabricació a Espanya es va interrompre al decidir importar de França els subministraments d'aquesta joguina, fins a l'època actual en què tota la producció ve de Xina.

Altres jocs similars[modifica | modifica el codi]

Encara que hi va haver antecedents de jocs similars, Meccano va ser el primer a ser àmpliament difós. Després del seu èxit van sorgir diversos jocs similars.

A l'Argentina la companyia Exacto es va establir després de la segona guerra mundial durant una època en què es van restringir les importacions de joguines.[cal citació] Inicialment buscaven subministrar parts de recanvi a la base d'aficionats existent al país, també subministraven jocs complets. Després mitjançant un conveni de llicència se li va permetre utilitzar la marca Meccano, normalment les peces són retolades com a "Meccano - Argentina" o "Meccano Indústria Argentina". Als anys 1980, després del tancament de l'empresa Meccano, els nous propietaris de la marca van exigir a Exacto que deixés d'usar-la, fins a l'actualitat, la companyia Exacto segueix fabricant a Argentina els jocs complets o peces soltes sota la seva marca.

A la república Txeca, va existir una fàbrica que produïa un joc molt similar amb la marca Merkur. Després de la caiguda del sistema comunista l'empresa va caure en fallida, la marca Merkur va ser comprada per una empresa nord-americana, que segueix comercialitzant jocs de construcció sota aquesta marca.[cal citació]

Merkur i altres empreses produïen jocs molt semblants, però no eren totalment compatibles amb Meccano perquè es van basar en el sistema mètric decimal. Les distàncies entre forats per als cargols eren de 10mm, no de mitja polzada (12.7 mm) com en el Meccano original.

Als Estats Units hi va haver una companyia anomenada Erector que també fabricava un joc compatible amb el Meccano original.

Més enllà de la joguina[modifica | modifica el codi]

Com Lego i altres joguines de construcció, Meccano té aplicacions en el món educatiu, per la didàctica que implica la construcció de les joguines per part del nen/a. Però a part d'això causa de la seva longevitat, i al seu baix preu, grups de furoners el fan servir com a matèria primera per a la construcció de diferents prototips relatius a perifèrics casolans com impressores, plotters. Passant per descomptat pel tema de la robòtica, i el binomi perfecte Meccano per a la construcció de les estructures i articulacions, i Lego Mindstorms per la lògica.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Meccano Modifica l'enllaç a Wikidata