Medalla del Servei a la Defensa Nacional

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Medalla del Servei a la Defensa Nacional
anglès: National Defense Service Medal
The obverse view of the medal shows the American bald eagle, perched on a sword and palm. Above this, in a semicircle, is the inscription National Defense.
Anvers de la Medalla del Servei a la Defensa Nacional
100pix

Corbata del Servei a la Defensa Nacional
Cinta i Corbata
Atorgada per: Estats Units Estats Units
Tipus: Medalla de servei
Concessió : Membre de les Forces Armades dels Estats Units durant períodes senyalats d'emergència nacional
Campanya: Guerra de Corea, Guerra de Vietnam, Guerra del Golf, Guerra contra el Terrorisme
Estatus: En vigència
Creada: 22 d'abril de 1953
Ordre de precedència
Superior: Navy: Medalla de l'Armada del Servei d'Ocupació
Marine Corps: Medalla de l'Armada del Servei d'Ocupació
Army: Medalla de l'Exèrcit del Servei d'Ocupació
Air Force: Medalla per les Accions Humanitàries[1]
Coast Guard: Navy Occupation Service Medal
Equivalent: Medalla de Servei a la Guerra Global contra el Terrorisme
Inferior: Medalla del Servei a Corea
Modifica dades a Wikidata

La Medalla del Servei a la Defensa Nacional (anglès:National Defense Service Medal) és una condecoració de les Forces Armades dels Estats Units, ordenada pel President Dwight D. Eisenhower. Va ser creada mitjançant l'ordre executiva 10448 del 22 d'abril de 1953, i estava destinada a ser una medalla de campanya comodí, concedida a qualsevol membre de les Forces Armades que hagués servit honorablement durant un període preestablert durant el qual s'hagués declarat una emergència nacional.

El 2010, amb més de 60 anys al damunt, la Medalla del Servei a la Defensa Nacional és la medalla al servei més antiga encara en circulació a les Forces Armades americanes, seguida per la Medalla Expedicionària de les Forces Armades, que està activa des de 1961. Les medalles per motius de combat o distincions meritòries són més antigues, però són concedides per criteris diferents de les medalles de servei.

Períodes elegibles per a la seva concessió[modifica | modifica el codi]

En el transcurs de temps des de la seva crea, la Medalla del Servei a la Defensa Nacional s'ha autoritzat només per als següents períodes:

Criteris de concessió[modifica | modifica el codi]

La Medalla del Servei a la Defensa Nacional és concedida a tots aquells que serveixin al servei actiu a les Forces Armades dels Estats Units durant els períodes abans citats. Pel servei a les guerres del Golf i contra el Terrorisme, els membres de la reserva o de la Guàrdia Nacional la rebien per portar a terme el servei a la reserva en bona disposició, que implica la participació regular en exercicis els caps de setmana i l'entrenament anual.[2] La medalla no està autoritzada pels membres del component inactiu de la reserva. També està autoritzada per als estudiants de les acadèmies de servei després que entrin en servei, però no és concedida als veterans retirats que no serveixin en un dels períodes establerts; ni tampoc està autoritzada pel Cos de Reserva d'Oficials d'Entrenament de Cadets que estiguin inscrits a la reserva durant els períodes de qualificació.

La Medalla del Servei a la Defensa Nacional se situà a l'onzè lloc de vint-i-nou en l'ordre de precedència de les medalles de servei, (situada entre les Medalles pel Servei d'Ocupació[3] i la Medalla del Servei a Corea). No hi ha un temps límit imposat per a la concessió de la medalla, però a la pràctica no es concedeix per un període de servei inferior a 90 dies.[4]

Concessions múltiples[modifica | modifica el codi]

Aquells membres de les Forces Armades que hagin servit en més d'un dels períodes de temps establerts estan autoritzats a rebre-la novament. Aquestes múltiples concessions s'indiquen mitjançant estrelles de servei.

Disseny[modifica | modifica el codi]

Una medalla de bronze de 32mm d'ample. A l'anvers apareix l'aliga calba americana amb les ales obertes, sobre una espasa i una palma (l'àliga simbolitza els Estats Units, l'espasa les Forces Armades i la palma la Victòria[5]) Al damunt, en semicercle, hi ha la inscripció "National Defense" (Defensa Nacional) en relleu. Al revers apareix el Gran Escut dels Estats Units, envoltat a la part inferior per una corona de fulles de roure a la dreta i de llorer a l'esquerra.

Penja d'una cinta vermella de 35mm. Al centre hi ha una franja groga de 7mm en groc, fanquejada per unes franges en vermell, blanc, blau i blanc, d'1mm cadascuna. La franja central groga simbolitza els alts ideals, les franges vermelles, blanc i blaves representen la bandera nacional; mentre que la franja vermella exterior simbolitza la disponibilitat i el valor.[6]

Fonts[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Medalla del Servei a la Defensa Nacional Modifica l'enllaç a Wikidata