Vés al contingut

Meteorit Carlton

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de rocaMeteorit Carlton
Tipusmeteorit metàl·lic
Classeno magmàtic
GrupIAB
Data de trobada1887
Pes total conegut81,2 kg
Identificador MBD5277 Modifica el valor a Wikidata
Localització
PaísEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
IndretCarlton (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Coordenades31° 55′ N, 98° 02′ O / 31.92°N,98.03°O / 31.92; -98.03 Modifica el valor a Wikidata
Mostra del meteorit. Superfície tallada, polida i acidificada.

El meteorit Carlton és un meteorit metàl·lic de 81,2 kg trobat l'any 1887 a uns 13 km al sud de Carlton, al comtat de Hamilton, a l'estat de Texas (Estats Units).

Característiques[modifica]

El Carlton actualment està classificat com a membre del grup "baix Au, mig-ric Ni", dins del grup IAB. És un meteorit ric en ferro i níquel dominat textural i mineralògicament pel seu marc octaèdric. La presència de plessita, martensita, traces de línies de Neumann i petites agulles de rhabdita donen abundant evidència que el meteorit va experimentar un important xoc pre-terrestre. Mentre que la schreibersita és prou prominent, altres minerals menors com la troilita, el grafit i la haxonita es distribueixen de manera molt desigual.

Al Carlton també s'hi va descobrir un mineral, la chladniïta, un fosfat de sodi, calci i magnesi, descobert en una inclusió rica en clorapatita. La chladniïta és un dels diversos fosfats detectats en meteorits de ferro durant les últimes dècades.

Des del 2000, les peces del Carlton de més de 5 kg es troben al Museu Field d'Història Natural de Chicago i al Museo d'Història Natural de Viena, mentre que diverses parts petites i mitjanes es troben distribuïdes en altres museus.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Meteorit Carlton
  1. «Carlton meteorite, Carlton, Hamilton Co., Texas, USA» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 setembre 2017].