Minna Planer

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMinna Planer

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(de) Minna Wagner Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement5 setembre 1809 Modifica el valor a Wikidata
Oederan Modifica el valor a Wikidata
Mort25 gener 1866 Modifica el valor a Wikidata (56 anys)
Dresden Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactriu, actriu de teatre, compositora Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeRichard Wagner Modifica el valor a Wikidata

TMDB.org: 1249806
Find a Grave: 66729968 Modifica el valor a Wikidata

Christine Wilhelmine "Minna" Planer (5 de setembre de 1809 - 25 de gener de 1866) fou una actriu alemanya i la primera muller del compositor Richard Wagner, amb qui estigué casada durant 30 anys, encara que durant els 10 darrers anys sovint vivien separats.

Seduïda de molt jove per un apoderat de l'exèrcit, tenia una filla il·legítima, que s'educà com la seva germana. Després d'un festeig tempestuós, que implicà infidelitats per les dues parts, es casà amb Richard Wagner el 1836.

En els primers anys de casats, Minna era la principal assalariada de la casa, tenia una carrera reeixida com a jove heroïna dramàtica, i aconseguia aplaudiments per les seves habilitats en escena així com admiradors per la seva bellesa. Participà en moltes de les aventures de la vida de Wagner, incloent-hi un perillós viatge per mar fins a Londres, la pobresa a París, i va romandre al seu costat al voltant d'Europa després de la seva implicació en la Revolta de Dresden de 1849, que provocà al seu desterrament d'Alemanya.

Després de l'afer de Wagner amb Mathilde Wesendonck del 1857, Minna va decidir separar-se. En els anys posteriors desenvolupà malalties de cor que en el fons havien de condicionar la seva vida.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Minna Planer