Miquel Duran i Martínez

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMiquel Duran i Martínez
Biografia
Naixement10 febrer 1939 Modifica el valor a Wikidata (85 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióEscola d'Art i Superior de Disseny d'Olot Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Les Preses Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
La Trinitat de Batet (església romànica del barri Batet d'Olot amb vistes als Pirineus (1989))

Miquel Duran i Martínez (Barcelona, 10 de febrer de 1939) és un pintor català postimpressionista.[1]

Conegut com “el pintor de les Preses”, va néixer a Barcelona el 10 de febrer de 1939, sent batejat una mica més tard a la parròquia natal de la seva família a les Preses. Va començar els seus estudis d'art als 15 anys a l'acadèmia privada del pintor Lluís Carbonell a la veïna ciutat d'Olot. El 1958 va anar a Madrid a estudiar perquè havia rebut una beca del govern de la província de Girona per a estudis de postgrau en belles arts. El 1961 va fer el servei militar a Figueres i, al mateix temps, va completar la seva formació artística amb el pintor figuerenc Joan Sibecas. Va rebre formació en pintura en la tradició de la Garrotxa a una acadèmia d'Olot, molt a prop de les Preses, on ha viscut i ha treballat sempre, i en la tradició de l'Empordà a Figueres. Després, va tornar a estudiar a l'Acadèmia d'Art d'Olot.[1] El 1985 se’n va anar a Madrid per impartir un curs d’arts plàstiques, becat per la Diputació de Girona.[2]

En les seves obres de pintura de paisatges, Duran segueix el canvi cromàtic de la natura pel que fa a les estacions de l'any. A la primavera domina el verd clar. A l'estiu predominen els colors brillants. Els tons vermells entren a la tardor.[3] Miquel Duran va fer exposicions individuals i col·lectives a Catalunya, França i Alemanya (a la zona de Stuttgart) els anys noranta. Miquel Duran es veu a si mateix com a "ambaixador de la Garrotxa". En conseqüència, va pintar tots els pobles de la Garrotxa i els va publicar en un esplèndid llibre il·lustrat.[1] Miquel Duran dirigeix l'escola d'art a la seva ciutat natal, Les Preses.[4]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Secció segona: Miquel Gil i Bonància: Miquel Duran i Martínez. A: Miquel Duran i Martínez: Els Pobles de la Garrotxa.
  2. «Duran Martínez, Miquel». Museu d'Art de Girona. Fons d'Art. [Consulta: 6 gener 2021].
  3. Vincenç Coromina (Editor) et al.: Miquel Duran. A: 80 Artistes Olotins dels Anys 80.
  4. «Miquel Duran: “Ensenyant s'aprèn una barbaritat”». Xarxanet.org - Generalitat de Catalunya, 19-06-2019. [Consulta: 7 gener 2021].

Bibliografia[modifica]

  • Miquel Duran i Martínez: Els Pobles de la Garrotxa. 1986. ISBN 84-86377-21-8.
  • Miquel Duran i Martínez: Miquel Duran, el pintor de Les Preses. 2006.
  • Miquel Duran. In: Olot Art - Doscents Anys de Pintura. 1979. p. 139 ff.
  • Miquel Duran. In: Vincenç Coromina (Herausgeber), J. Casulà, A. Cuéllar, D. Moli: 80 Artistes Olotins dels Anys 80 p 68.

Enllaços externs[modifica]