Miquel Escuder i Castellà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMiquel Escuder i Castellà
Biografia
Naixement1835 Modifica el valor a Wikidata
Terrassa (Vallès Occidental) Modifica el valor a Wikidata
Mort1908 Modifica el valor a Wikidata (72/73 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Família
ParentsMaria Rosa De Navas i Escuder (neta) Modifica el valor a Wikidata

Miquel Escuder i Castellà (Terrassa, 1835 - Barcelona, 1908) fou un industrial català, creador de la primera màquina de cosir de l'Estat.[1]

Biografia[modifica]

Arribà a Barcelona de jove i entrà a treballar a La Maquinista Terrestre y Marítima, indústria especialitzada en l'execució de grans encàrrecs per a les empreses navilieres i de ferrocarril. Després d'adquirir l'experiència i els coneixements necessaris i gràcies al seu esperit emprenedor s'animà a establir-se pel seu compte en el mateix barri de la Barceloneta, obrint un primer establiment el 1862 dedicat a la fabricació de màquines de cosir al carrer de Ginebra, i posteriorment amplià el negoci, en un nou local, amb la fabricació de motors de gas. En tots dos casos utilitzà models i tecnologia estrangera que podia vendre a més bon preu atès que els seus productes no havien de pagar drets d'importació. Pel que fa als motors de gas, aconseguí començar a fabricar-los a partir del 1879, malgrat la demanda d'una empresa alemanya que l'acusava de plagi. A banda d'aquests dos productes, la casa Escuder també executà una gran diversitat de màquines; dinamos, ascensors, bicicletes, etc.

Escuder per crear la que seria la primera màquina de cosir de fabricació espanyola se serví també de tecnologia forana i, seguint el model de la casa nord-americana Wheeler-Wilson, creà la seva Aurora el 1862, que tingué molt èxit en el mercat espanyol.

Escuder morí a Barcelona el 1908 i amb ell la fàbrica de cosir, que no continuaren els seus fills, als quals l'havia traspassat pocs anys abans. Es poden veure màquines d'escuder a la Sala Femenina del Museu Frederic Marès de Barcelona. També se li va dedicar el nom d'un carrer del barri de la Barceloneta.

Referències[modifica]

  1. «Màquina de cosir Aurora». web. Museu Frederic Marès, 2013. [Consulta: Octubre 2013].